Terrorisme: Politikk – ikke religion

En ny og annerledes verdenskrig er i gang. Vestens utenrikspolitikk overfor muslimske land og USA og Storbritannias såkalte krig mot terrorisme bare avler flere terrorister. Det hevder professor i statsvitenskap Nadia Mustafa. – Ingen er født terrorister. Det er noe de blir i løpet av livet, og vi må finne ut hvorfor, uttaler hun.

Mustafa leder forskningssenteret for politiske studier ved Kairo Universitetet. Hun er opptatt av å analysere fenomenet terrorisme.
Borgermesteren i London var raskt ute med å uttale at Storbritannias utenrikspolitikk delvis er skyld i angrepene.
– Når jeg som muslim uttaler det samme blir jeg beskyldt for å støtte terrorisme, sier den kvinnelige professoren. Hun understreker at ethvert fenomen har sine årsaker, og at terrorismen bare kan bekjempes dersom vi diagnostiserer årsakene og fjerner dem.

Den tredje verdenskrig
I følge Mustafa er Vesten nødt til å endre sin forståelse av verden. For det første slår angrepene i London beina under Vestens påståtte tese om at religionsundervisningen i muslimske land skaper grobunn for terrorisme.
Disse britiskfødte muslimene som sprengte seg selv i luften, var født og oppvokst i Vesten. De har gått på vestlige skoler hele veien.
– Hva er det som omgjør mennesker til terrorister?
– Terrorismen er et resultat av det politiske kappløpet vi er vitne til i muslimske land. Det er en militær, økonomisk, kulturell og politisk krig. Alle muslimer i verden har motforestillinger mot den og et ønske om å yte motstand mot den, svarer hun. Uenigheten ligger i følge Mustafa i hvordan denne motstanden skal være.
Kanskje forklarer dette statistiske undersøkelser som viser at britiske muslimer har en viss forståelse for årsakene til slike angrep, samtidig som de tar avstand fra selve bombingen. Tiltross for at muslimer i Vesten er en multikulturell gruppe, har muslimer en tilknytning direkte eller indirekte til det som skjer i muslimske land. Situasjonen i Palestina og Irak angår ikke bare befolkningen i de respektive landene, men de berører følsomme strenger i enhver muslim verden over.
– Derfor kan vi konstarere at det som skjer i et muslimsk land raskt får følger hos folket i et annet. En slags transnasjonal lojalitet til “muslimheten” øker desto lenger konflikter vedvarer, forklarer Mustafa.
Men i følge Mustafa kan en ikke overse andre interne forhold når en skal forklare hvorfor disse britene ble terrorister, som for eksempel fremveksten av gettoer med muslimer i Storbritannia der folk har langt lavere levestandard enn en gjennomsnittlig hvit briter. Hun viser også til at det ofte er vanskeligere for “ikke-hvite” å få seg jobb. Nye anti-terror lover tillater blant annet fengsling uten tiltale i mange måneder av muslimske briter, og nå har britisk politi fått beskjed om å skyte for å drepe.
– Slike tiltak kan frarøve europeiske muslimer selvrespekten på en slik måte at deres tilhørighet til landet settes på en hard prøve, hevder professoren. Hun minner om at beretninger fra Guantanamo og Abou Ghureib har lagt igjen dype sår hos mange muslimer.
Interne forhold kan, i tillegg til USAs politikk på den internasjonale arenaen, også være med på å forklare bombingen i Sharm El sheik i Egypt der over 80 menensker mistet livet, de aller fleste var muslimer. I kjølvannet av bombeattentatet i Taba for snart et år siden ble i følge Human Right Watch fra 2 400 til 3 000 personer holdt fengslet i lengre periode uten tiltale. I enkelte tilfeller ble familiemedlemmer til etterlyste tatt som gisler, for å presse den etterlyste til å melde seg. Det mistenkes at flere av dem ble utsatt for tortur. Heba Raouf Ezzat, en professor i politisk teori mener at dette uten tvil avler nye terrorister.
“Sikkerhetspolitiet behandlet disse folkene (red.anm. de som ble holdt fanget uten tiltale) så dårlig at det ikke skulle forundre meg om noen av dem bestemte seg for å blåse seg selv i luften,” uttalte hun til den egyptiske avisen Al Ahram nylig.

Muslimer trues
USA har over 180 000 soldater i Irak. Styrkene foretar daglige overgrep i Irak, mens Bush- adminstrasjonen truer og blander seg inn i Libanon, Iran, Syria, Egypt og Saudi Arabia. Muslimene føler seg mer truet enn det Bush og Blair gjør, mener Mustafa.
– Er det noen i Blair- eller i Bush-adminstrasjonen som tenker på muslimenes frykt? Hva med vår sikkerhet? Hva med våre landegrenser? Hva med vår forakt for våre diktatoriske regimer som USA har støttet i flere tiår? spør professoren.
Mediene har blitt talerør for radikale muslimer med liten oppslutning blant verdens en milliard muslimer. – Moderate muslimer kommer rett og slett ikke til, selv om de i langt større grad representerer den store majoriteten av muslimer, slår hun fast.
Selv ønsker hun at mediene, både arabiske og vestlige, gir moderate muslimske filosofer sendetid. Bare slik kan vi bygge broer, og verne barna våre mot ekstremisme-viruset, mener hun.

Ingen religiøs krig
En av disse muslimske filosofene er Tarek El Bishri. – Dette er en politisk konflikt. Men fordi slagmarken er muslimske land, kommer motstanden fra muslimer, sier han. El Bishri mener at ethvert folk uansett rase og relegion yter motstand når det angripes og okkuperes. – Da vietnameserne kjempet mot amerikanerne, var det mange vietnamesere som blåste seg selv i luften, men mediedekningen var ikke den samme den gangen. For et par år tilbake var vi vitner til at buddist-munker deltok i slåsskamper, satte fyr på seg selv i protest og truet med å brenne ned bygninger. Det siste tiår har konflikten foregått på muslimsk grunn, og da har vi sett muslimer yte motstand, noen ganger i ekstreme former, forklarer han.
Han tror terroristaksjoner vil fortsette så lenge USA fører den samme politikken i området. Bishri fremhever den Israel-palestinske konflikten som en av de viktigeste årsaken til ekstremismen. – I snart 60 år har denne konflikten gått i arv. Flere generasjoner har vært vitne til israelsk okkupasjon av palestinske områder og daglige overgrep mot palestinerne. Selv i dag ser det ikke ut til at konflikten noen gang løses, til tross for tilbaketrekning fra Gaza. Slikt er nødt til å skape noen få “vanskapte” avkom, avslutter han.
Både han og Mustafa mener at kampen mot terrorisme må starte ved at USA trekker seg ut av Irak, oppretter Palestina, og slutter med dobbeltmoralen overfor muslimske land. – Først da vil disse terroristhulene tørke ut, mener begge.

Frykter for fremtiden
Ahmed Fahmi (45) er oljeingiør. Fahmi mener at ingen kan bli terrorist over natta og kaldblodig drepe et titalls mennesker.
– Utsett hvem som utsettes for urettferdighet, fattigdom, nedverdigelse og arbeidsledighet lenge nok, så får du en ekstremist. Uansett relegion og rase, hevder han og understreker at dette på ingen måte er en støtteerklæring til terrorister.
Fahmi synes det er helt utrolig at Bush og Blair fortsatt ikke forstår at flere og flere muslimer hater styret deres. – De er rett og slett arrogante overfor hva muslimer i verden føler, sier Fahmi. I følge ham måtte nedverdigelse av folk i muslimske land føre til vulkanutbrudd før eller siden. Muslimer og vestlige antikrigs-aktivister har skreket høyt og lenge om at den såkalte krigen mot terrorisme, bare vil føre til at flere og flere mister forstanden og blir terrorister.
Ting blir lettere når en kan fremstille de stygge muslimene og de snille demokrati-forkjemperne i Vesten, mener Fahmi. De som angriper og de som angripes. Men slik er det jo ikke. – Irakere okkuperte ikke landene deres, de raserte ikke deres hjem og byer, de gjorde ikke barna deres foreldreløse! Vesten må våkne og se seg selv i speilet og spørre: “Er det ikke på tide å vanske hendene for alt blodet og starte over på nytt?” spør han.
Fahmi har en sønn på ni år, og han frykter for hvordan livet hans blir i fremtiden. Vil han tvinges til å velge side, eller kanskje utsettes han for så mye at han velger den verste veien uten å bruke så mye tid på og tenke?
– Dersom Vesten fortsetter med den samme politikken, vil ingen av oss få fred. Terroristene terroriserer nemlig alle, de skiller ikke på muslimer og ikke-muslimer. Deres mål er å skape frykt enten det nå er i London eller i Sharm, avslutter han.