Make way for the Indian!

Alle synger med på hans låter, også når han kommer med sin versjon av Desmond Dekkers låt The Israelites, som er på hans nyeste album.
– Det var fantastisk, godt å være her, en fin blanding i publikum av forskjellige kulturer, forskjellig publikum, utrolig. Fantastic, good good, good feeling, sier Apache Indian.
Klokka er halv tolv om kvelden når han kommer av scenen. Men han er ikke for sliten til å stille opp for intervjuer.
Apache Indian eller Steve Kapur, ble født 11. mai 1967 i Handsworth i Birmingham i England. Foreldrene hans kom fra Punjab i India. Birmingham har en stor befolkning av folk av indisk og vestindisk opprinnelse. Apache vokste opp i et strøk av byen som ble kjent som “UK reggae melting pot’”. I åttiårene ble Apache involvert med reggae sound systems og ble en lokal dancehall MC.
Birmingham er også kjent som episentret av Englands reggaemusikk, og der var det band som UB 40, Steel Pulse og Musical Youth slo igjennom. Apache Indian er glad i sine indiske røtter og hans musikk viser at han liker Bhangra og Bollywood musikk, men det er reggae og dancehall som alltid har fascinert ham.
Apache klarte tidlig å bli en del av Handsworths “sound system” kultur og dette ga ham muligheten til å utvikle sin egen lyrisk stil og opptre foran et lokalt publikum. I 1990 ga Apache ut sin første sang, “Move Over India”, som kom ut på han eget platemerke. En sang som kom på første plass både på reggae og på bhangra listene i England. Etter et par førsteplasser til fikk han kontrakt med Island Records, som ga ut debutalbumet hans “No Reservations” i 1992. Sanger som “Arranged Marriage”, “Boom Shack – A- Lack”, og “Movin’ On” klarte å forene dancehall med Bhangra. Apache laget en blanding av reggae, ragamuffin, hip hop og bhangra, noe som startet en hel ny sjanger for musikkverdenen. I sangen “Arranged Marriage” fortalte han om tvilen unge asiatiske mennesker i England går gjennom når de skal gifte seg:
Now me done get marry but me start to worry
Me have to tell you something mon would you help me
About me arrange marriage me have a problem
When is the right time to tell me girlfriend
Beca the time has come mon fe Apache
Fe find one gal and to get marry
But listen raggamuffin tell everybody
Me want me arrange marriage from me mum and daddy
[Me wan gal] a fe me Don-Rani
[Me wan gal] dress up in a sari
[Me wan gal] say soorni logthi
[Me wan gal] sweet like jelebee
[Me wan gal] from Jullunder city
[Me wan gal] say soorni curi
[Me wan gal] man to look after me
[Me wan gal] to make me roti

– Min musikk kommer fra Birmingham, forteller han. Det er en avspeiling av hvem jeg er og hvor jeg kommer fra. Har man hørt på musikk fra Birmingham, der finner du UB 40, Stell Pulse, du finner reggae. Jeg er indisk, så reggae og indisk. Meget enkelt. Det er hyggelig å se at når du hører musikk, så er det mer enn bare musikk, det er der det er fra, det er det det representerer. Det er virkelig musikk, sann musikk, da opplever du det bedre.
Apache fikk sitt eget radio show med Radio 1, og ble stasjonens første asiastiske DJ. Han hyllet sine musikalske helter ved å samarbeide med noen meget imponerende musikere fra Jamaica som Frankie Paul, Luciano eller Sly & Robbie.
Apache Indian blir betraktet som en legende i sitt område. Suksessen av “No Reservations” ble erkjent av industrien og året etter ble han nominert til fire Brit Awards og en Ivor Norvelli nominasjon. Apache har gjort det bra siden.
Han har hatt sju hits på UK top forty, vunnet flere priser, reist rundt verden og har solgt mer enn 11 millioner album i løpet av sin karriere. Hans sanger har blitt inkludert i over 90 tv-reklamer og vært brukt i fem Hollywood filmer, deriblant “Dumb & Dumber” og “Scooby Doo 2”. Apache har gitt ut sju album og har samarbeidet med alle fra reggaestjerner Sly & Robbie, Shaggy, Maxi Priest, Luciano, Yami Bolo og Frankie Paul.
Apache har holdt et lavt profil de siste årene, reist rundt i verden med sitt live band og gitt ut plater på et spesialisert marked. Artister han har samaribeidet med inkluderer Malkit Singh, Wrekx N’ Effect, Yami Bolo, Tim Dog og Maxi Priest. Han har vært med på Khizas Girls Avenue, Dalvider Singhs The survivor og Malkit Singhs Malike Touch 2. For to år siden gjorde ham en comeback etter å ha reist rundt USA med Sean Paul. På UK Asian Awards i 2003 fikk han premien for beste asiatiske internasjonale act. I 2004 fikk han UK Asian Jewel Award 2004 i media og kunst kategorien.
Han har sunget med hip hop stjerner som Tim Dog og Pras (The Fugees), popmusikere som Desmond Dekker og Boy George og indiske legender som Asha Bhosle, A. R. Rahman og bhangraartisten Malkit Singh.
Apache er stolt over at han er en sanger, skriver sin egen lyrikk, og opptrer på scener verden rundt. Hans tekster er inspirert av hans personlige behov for å definere sin identitet i en multikulturell verden der tradisjonelle definisjoner av religioner og kultur trenger å bli evaluert på ny.
Apache Indian reiser verden rundt med Womad festivaler. Da han spilte i Reading i England i begynnelsen av august, snakket han lenge om rasisme og hvor viktig det var å bekjempe fremmedhat. Det var tydelig at bombene i London og motreaksjonen med hatet mot folk av pakistansk opprinnelse som fulgte, er noe som opptar ham. I september skal han til Singapore med den kjente Reggae Revolution Band fra Birmingham på Womad festivalen der. Apache driver PR for sitt nye album “Time 4 a Change”, der han har sunget sammen med Desmond Dekker og Luciano.
– Det er bare et par låter der jeg jobber sammen med andre. Ellers har hele albumet alle smakene… Folk må huske at alt jeg gjør, skriver jeg selv. Jeg er blitt eldre, tonen er mer moden, og min musikk har alltid reflektert hvem jeg er, min reise gjennom livet. Folk må bare holde seg informert om min reise. Mange sier kan vi ha mer “Chok there”, kan vi ha flere sanger som “Arranged Marriage”, alle de smakene jeg er kjent for, blandingen av reggae, indisk, hip hop, pop, alt er der. Som jeg sier er det 19 spor på albumet, men det er masse reggae. Alle reggae folka sier de vil ha mer reggae, alle gutta fra Asia vil ha mer asiatisk stoff, så de får alt på dette albumet.
På konserten i Oslo synger han flere av disse låtene, blant annet “Om Namah Shivay”, som får inderne i publikum til å tenne lightere og nærme seg scenen og danse.
I India blir alle cd’ene hans revet bort fra platebutikkene samme dag de kommer ut, han er virkelig populær i forelderenes hjemland. Har det vært noen forandringer i hvordan folk i India oppfatter hans musikk, har det skjedd en forandring i deres smak?
– Det virker som om India går gjennom mange forandringer. Før jeg kom dit for første gang var det mye Bollywood type musikk, så gikk de gjennom et stadium der de likte alt som kom fra vesten, alt var bra bare det kom fra vesten. Men nå virker det som om de er kommet tilbake til India. India har en del utrolige klanger, noen fine stemmer og store talent, vi trenger å høre mer av dette! Du vet at det finnes mange remixer, mange som prøver å kopiere stilen til andre, pop og reggae fra rundt omkring i verden, men folk må skjønne at resten av verden, folk i Europa, Statene og vesten ser til India for den klassiske tonen. Den gode ånden og alt som er blitt borte.
Vi trenger å ha mer av dette, sier Apache, ellers vil ikke alle de nye musikere og artister ha en sjanse. Vi trenger å oppmuntre dem å spille mer, spille i India og spille ut i verden også, vise verden hva den virkelige klangen av India er. De er ofte altfor opptatt av hva som skjer i resten av verden.
Indisk musikk har alltid vært en viktig del av hans liv. Han like klassisk musikk, punjabi musikk, hindi filmsanger.
– Jeg er en stor fan av Nusrat Fateh Ali Khan, jeg har jobbet sammen med Asha Bhosle og laget et album med henne. Jeg har også samarbeidet med A. R. Rahman, så jeg prøver å forsøke meg på ulike stiler musikk. Men jeg elsker noen av de gamle hindisangene mine foreldre lyttet til, som Mohammed Rafi. Jeg er en fan av hans musikk.
Da han dro til India for noen år siden, oppdaget Apache Indian at det fantes rockmusikere i India også. Euphoria, Parikrama, Indian Ocean er grupper som kombinerer rock musikk med indisk folkemusikk og gir rocken en bestemt lyd.
– Jeg lytter til moderne punjabi musikk fra India, men da jeg kom dit fant jeg at de hadde mange band som Indus Creed, mange rockeband. Jeg vet ikke hva som har skjedd med alle de gruppene jeg lyttet til nå. Jeg var veldig overrasket over at rock var såpass stor i India, det var hyggelig å se så mange rockeband spille og opptre live.
– Det en pakistansk gruppe som heter Junoon som reiser verden rundt, fortsetter Apache Indian. Der har du et eksempel på en gruppe fra Pakistan som er verdenskjent. Folk sier, oh er det mulig, en rockeband fra Pakistan. Folk er veldig interessert i musikken deres. Det er slikt vi trenger mer av. Fra India. Fra Pakistan. Unge musikere som blander former og viser verden hvor de kommer fra, i motsetning til tonen som kommer fra Statene eller her fra. Min musikk kommer fra Birmingham, og reflekterer den jeg er, hvor jeg kommer fra.