Diskriminering i boligmarkedet

Kebba Sosseh fra Gambia flyttet til Bodø tidligere i sommer og har fått avslag på alle hyblene han har ringt på. Flere huseiere har sagt at de ikke vil leie ut til en afrikaner.
På lett norsk
Latest posts by På lett norsk (see all)

– Jeg blir ikke sint, men jeg får gåsehud. Det skal ikke være sånn. Ikke i 2005, sier Kebba Sosseh til Avisa Nordland.
– Flere ganger har eierne sagt direkte til meg at de ikke ønsker en afrikaner, andre ganger har jeg opplevd at årsaken er mer indirekte.
Det er klart privatpersoner får leie ut til hvem de vil, men det er skremmende og alvorlig at det skal være sånn i 2005. Da er det noe som ikke stemmer, sier Kebba Sosseh.
I følge en undersøkelse Senter Mot Etnisk Diskriminering gjorde i 2004 diskrimineres etniske minoritetene når de skal leie bolig. I 12 prosent av tilfellene ble en somalisk mann forespeilet høyere depositum enn det en norsk mann ble. En gang var summen kun 100 kroner større, to ganger var avviket 4 500 kroner, og en gang lå avviket på hele 10 000 kroner.
De mannlige testerne med minoritetsbakgrunn ble i snitt dårligere behandlet enn de kvinnelige testerne med minoritetsbakgrunn.
De nye boliglovene som ble innført 1. januar 2004 forbyr diskriminering på grunn av hudfarge, språkkunnskaper og etnisk opphav. Blir det bevist at noen er blitt diskriminert, må den som diskriminerer betale erstatning.