Bombay masala

Author Recent Posts Bollywood Masala Latest posts by Bollywood Masala (see all) Kunsten å skrive Bollywood manuskript - 16.04.2006 Nye stjerner på Bollywoods himmel - 16.04.2006 Trening i reneste Bambaiya ishtyle - 15.04.2006 Hva skjedde med det tradisjonelle filmpublikumet på landet da Bollywood sluttet å lage filmer som “Mera Gaon Mera Desh” og begynte med […]

Hva skjedde med det tradisjonelle filmpublikumet på landet da Bollywood sluttet å lage filmer som “Mera Gaon Mera Desh” og begynte med filmer som “Kabhi Khushi Kabhi Gham”? For de som var vant til å betale 20 rupier for en kinobillett, var disse filmer om folk som reiser til utlandet og bor i enorme hus litt for fjerne fra deres virkelighet. Da Bollywood oppdaget hvor stort markedet blant indere og pakistanere bosatt i utlandet var, skiftet fokuset fra landsby-India til det urbane mennesket.

Og de som var interessert i film i småbyene og i landsbyene måtte finne noe annet som passet bedre til deres smak. Bhojpuri filmer. Ikke fantasier fra Bollywood. Som sekstiårenes filmer, er disse alle om familier og bryllup og ekteskap.

– Sindoor, mangalsutra og masse følelser. Vi selger vår kultur og tradisjoner heller enn sex, sier Ravi Kishan, en stjerne i Bhojpuri filmer.

Da multiplex cinema kom til India, trodde de fleste at de gamle kinoene ville blitt lagt ned. Men i løpet av de to siste årene har Delhis gamle ærverdige kinoer som Moti, Raj og Gagan blitt vekket til livet igjen. Og det som har blåst nytt liv i dem er Bhojpuri filmer. Disse filmene har vært en enorm kassasuksess til tross for at de ikke er vanlig Bollywood kost.

De største filmstjerner er Ravi Kishan (som holder på med 12 filmer for tiden) og Manoj Tiwari Midul (som spiller i seks andre filmer). Naghma er heroine no. 1. De største produsentene er Bollywoods playback sanger Udit Narayan og Mohanji Prasad. Den siste store filmer heter “Panditji Batai Na Biyah Kab Hoi”. Den ble laget med et budsjett på under en million kroner, og har spilt i Patna i over 50 dager og tjent inn fire ganger så mye som “Bunty aur Babli”.

Rundt 30 filmer lages for tiden, og ca. 16 sendes ut hvert år. Bhojpuri filmer fikk den store suksessen i fjor med Manoj Tiwaris film “Sasura Bada Paisawala”. Distributøren kjøpte den til mellom 150 og 200 000 kroner, men den tjente inn ca. 3 millioner kroner i Bihar og Uttar Pradesh. I følge distributør Sanjay Mehta i tidsskriftet Outlook, har disse filmene gjort det mye bedre enn en hvilken som helst hindi film fra Bombay. Han kaller det filmenes Laloo fenomen.

Bhojpuri filmer ble først populære i begynnelsen av seksti årene med “Ganga Maiya Tohe Piyari Chadhaibo”. “Balam Pardesia” var syttiårenes store hit. Etter det har gikk det nedover, men i det siste har interessen for filmer på Bhojpuri steget enormt.

En av grunnene til dette er at filmene tas opp i utlandet. Narayans produksjon “Kab Hoi Gauna Hamar” var den første som ble filmet på Mauritius. For ikke så lenge siden ble tre filmer – “Babul Pyaare”, “Dil Diwana Tohar Ho Gayi” og “Ganga” – ble tatt opp i London. Denne uken kom en ny film ut – “Firangi Dulhania”. Ikke bare er den tatt opp i utlandet, men den har en ukrainsk skuespiller – Tanya – i hovedrollen. For første gang i en Bhojpuri film.

Og nå har Bollywood vist interesse i Bhojpuri filmer. Abhishek har fått rollen som heltinnens bror i en film som kommer ut snart. Dilip Kumar produserer en film med Ravi Kishan i hovedrollen, Amitabh Bachchan og Hema Malini spiller i “Ganga”, Ajay Devgan har spilt inn en film, og action regissør Tinny Verma skal lage en ny versjon av “Mera Gaon Mera Desh”.

Rundt fire millioner mennesker snakker bhojpuri i Mumbai, ca. 1,8 millioner i Punjab og ca. 800 000 i Delhi. I byer med småindustri som Badarpur eller Thane, kan en hindi film vises på kino i tre uker, mens en bhojpuri film pleier å bli vist i seks til åtte uker. Nylig hadde Bandhan Toote Na hundre dagers jubileum i Mumbai, noe de fleste Bollywood filmer kan bare drømme om. Og i utlandet er også filmene populære. Både Fiji og Mauritius har store bhojpuri talende befolkninger. Filmene er også populære på de vest indiske øyer, der mange fra Bihar reiste på kontrakt for over hundre år siden.