Taj Mahal – desi Romeo og Julie

Author Recent Posts Bollywodd Masala Latest posts by Bollywodd Masala (see all) Da de døde våknet - 19.04.2006 Bollywoods dyrevern - 19.04.2006 Dino danser - 19.04.2006 Overdådige kulisser, glitrende juveler. Folklore, intriger ved hoffet og historiske detaljer bak en av de mest berømte kjærlighetshistoriene i verden er med i Akbar Khans film ”Taj Mahal”, som […]
Bollywodd Masala
Latest posts by Bollywodd Masala (see all)

Overdådige kulisser, glitrende juveler. Folklore, intriger ved hoffet og historiske detaljer bak en av de mest berømte kjærlighetshistoriene i verden er med i Akbar Khans film ”Taj Mahal”, som har premiere i november. Kabir Bedi, Zulfikar Syed, Arbaaz Khan og Sonya Rizvi er med i filmen som har tatt to år og fire måneder å lage.

Filmen “Taj Mahal” er en episk kjærlighetshistorie basert på forholdet til Shah Jahan og Mumtaz. Deres første møte i Meena Bazaar. Deres samtale der. Regissøren er opptatt av at alle detaljer skal være så historisk korrekte som mulig. Zulfikar spiller Shah Jahan, Sonia Rizvi spiller den unge Mumtaz.

Regissør Akbar Khan forteller historien på en ny måte. Det var kjærlighet ved første blikk for prins Khurram Shah Jahan, keiser Jahangirs eldste sønn som regjerte fra 1627 to 1658 e.Kr. da han traff den 15 år gamle Mumtaz. Og de giftet seg fem år senere. De var lykkelige i 19 år, men hun døde da hun fødte hans 14. barn. Hennes død knuste ham. Han ble gammel nesten i løpet av natten.

Her kommer Kabir Bedi inn som den eldre Shah Jahan. I dyp sorg begynte han å konstruere Taj Mahal i 1631. Overveldet av smerte ble han avhengig av sine sønner for å kunne regjere over sitt rike. Det ledet til krig, blodutgytelse og tap. Brødrene ødela hverandre. De gjorde opprør mot sin egen far. Det var Aurangzeb (spilt av en meget ondskapsfull Arbaaz Khan) som drepte sin bror og tok sin far til fange. Arbaaz Ali spiller Jahangir, den rettferdige leder som respekterer sin sønns følelser for Mumtaz. Hans kone, Noor Jahan, spilt av Pooja Batra, behandlet alle som om de var hennes eiendeler. Hennes datter fra hennes første ekteskap , Ladli Begum, spilt av Kim Sharma, ønsket å bli keiserinne. Manish Koriala spiller Jahanara, datteren som elsket alle og tok seg av sin far da han mistet livsmotet og pleiet ham da han lå for døden.
Historien omkring forholdet til Shah Jahan og Mumtaz ble filmatisert i 1941, da Nanabhai Vakil laget ”Taj Mahal” med Kumar, Sarojini og Suraiya. I 1963, ble den neste Taj-filmen laget med sanger som ble slagere som “Jo Wada Kiya Woh Nibhana Parega.” Det har vært en tøff jobb for Naushad å lage musikk til denne filmen fordi alle husker sangene til filmen fra seksti årene.

Naturlig nok gleder Akbar Khan seg til premieren. Han fikk ideen om å lage denne filmen for ni år siden og gjorde research i et år før han begynte filmingen. Det har tatt lang tid fra idéstadiet til opptak og utsendelse.

– Dette er ikke en film som man kunne ta opp på noen diskotek eller hoteller. Vi måtte reprodusere mogultidens storslagenhet og prakt, forteller Khan. Vi måtte være rettferdig mot tidens majestetiske storslagenhet, tenke på edelheten til de kongelige. Det er ingen tenåringsromanse som man kan fullføre på tre måneder. Men jeg har klart å lage filmen i løpet av to år og fire måneder med 245 dagers opptak. Det er bedre enn statistikken for filmer som “Lagaan” eller “Asoka”, sier Khan til avisen The Hindu.

Khan er veldig spent på premieren. Han forteller at det er 550 trykk av filmen som skal sendes ut rundt omkring i India og 250 som skal sendes til utlandet.

– Jeg unngår store stjerner fordi de kommer med en bestemt image. Jeg ville at min Mumtaz skulle være en urørt skjønnhet, forteller Khan.