Hvordan er mine rettigheter når arbeidsgiver sier opp arbeidsforholdet?

Author Recent Posts Spør oss Latest posts by Spør oss (see all) Prikk på rullebladet – hva er det? - 25.08.2006 Barnets rett til å bli hørt - 31.07.2006 Hva er konfliktrådet? - 28.06.2006 Jobben er for de aller fleste en helt sentral del av livet, både økonomisk og sosialt. I norsk rett reguleres rettforholdet […]

Jobben er for de aller fleste en helt sentral del av livet, både økonomisk og sosialt. I norsk rett reguleres rettforholdet mellom arbeidsgivere og arbeidstakere av arbeidsmiljøloven og en rekke andre særlover. Arbeidsmiljøloven inneholder viktige og generelle regler som skal beskytte arbeidstakere fra den ulykke det vil være å miste jobben. Arbeidsgiver kan ikke innskrenke dette lovbestemte oppsigelsesvernet ved den enkeltes arbeidskontrakt. Kjennskap til regelverket er dermed helt sentralt for å kunne ivareta sine interesser på best mulig måte.

Krav om saklig begrunnelse
Utgangspunktet er at en arbeidstaker ikke kan sies opp uten at oppsigelsen er saklig begrunnet i enten virksomhetens, arbeidsgiverens eller arbeidstakerens forhold. Arbeidstaker kan kreve at arbeidsgiver gir en skriftlig begrunnelse for årsaken til oppsigelsen. Vedkommende har også krav på informasjon vedrørende frister som må overholdes, og hvilke krav som kan fremsettes dersom arbeidstaker vil bestride grunnlaget for oppsigelsen.

Oppsigelsestid
Etter loven har arbeidstaker en måneds oppsigelsesfrist fra det tidspunkt han underrettes om oppsigelsen. Om en lengre oppsigelsesfrist er fastsett i den enkeltes arbeidskontrakt, er det den lengste fristen som gjelder. Under oppsigelsestiden har arbeidstaker rett til å gå på jobben som vanlig, mot full lønn.

Krev forhandlingsmøte
Dersom arbeidstaker vil bestride gyldigheten av oppsigelsen, kan han kreve et forhandlings-/ drøftelsesmøte med arbeidsgiver. Krav om forhandlingsmøte må fremsettes skriftelig innen to uker etter at oppsigelsen er mottatt. Forhandlingene med arbeidsgiver kan pågå så lenge begge parter finner det hensiktsmessig.

Frister for å reise sak
Dersom ikke forhandlingene med arbeidsgiver fører frem, kan arbeidstaker anlegge sak ved en stillingsvernsdomstol for å få kjent oppsigelsen ugyldig. Saken må fremmes innen 8 uker etter at arbeidstaker mottok oppsigelsen, eller forhandlingsmøtet ble avsluttet. Under enhver omstendighet må arbeidsgiver varsles om at søksmål vil bli tatt ut innen utløpet av oppsigelsesfristen. Et slikt varsel vil nemlig gi arbeidstaker rett til å fortsette i stillingen, også etter at oppsigelsesfristen er utløpt. Arbeidstaker vil på denne måten kunne fortsette i jobben, mot full lønn, helt fram til saken er rettskraftig avgjort. Dersom arbeidstaker anvender seg av retten til å stå i stilling, kan dette være et viktig pressmiddel for å få arbeidsgiver med bedre og raskere løsninger for begge parter.

Rådfør deg om
de ulike løsninger
En oppsigelse har ofte dramatiske konsekvenser for den enkelte, særlig om jobbmarkedet er dårlig og arbeidstakers alder gjør det vanskelig å finne nytt arbeid. Samtidig kan anstrengelser for å få beholde jobben resultere i en belastende arbeidssituasjon, med personkonflikter og risiko for sosial utestengelse. Arbeidstaker bør derfor tenke nøye gjennom hvilket utfall arbeidskonflikt om oppsigelse bør ha – om det er mulig å fortsette i den samme stilingen eller om tilbud om en sluttpakke ville være å foretrekke.
Om arbeidstaker er i tvil om sine rettigheter ved oppsigelse, kan det være lurt å rådføre seg med en advokat med kjennskap til arbeidsrett. Juridisk bistand ved tvist om oppsigelse i arbeidsforhold er et prioritert krav etter lov om fri rettshjelp.