Privatskoler, det nye Norge og kunnskapsministeren!

Author Recent Posts Fra leserne Latest posts by Fra leserne (see all) Privatskoler, det nye Norge og kunnskapsministeren! - 16.04.2006 Julenissen kom ikke til Fatim - 15.04.2006 Afrikaneres møte med politiet er vanskelig - 07.04.2006 Kunnskapsminister Øystein Djupedal har gjort en fantastisk jobb siden han tiltrådte i Regjeringen. Han har vært Regjeringens og SVs spydspiss […]

Kunnskapsminister Øystein Djupedal har gjort en fantastisk jobb siden han tiltrådte i Regjeringen. Han har vært Regjeringens og SVs spydspiss i en rekke saker. Først og fremt har han vist mot til å stoppe frislipp av privatskoler i Norge.

SV har klart slått fast i sitt arbeidsprogram for inneværende stortingsperioden at antallet privatskoler skal begrenses. SVs program sier: SV vil ha færre privatskoler, og vil gjennomgå lovverket og statsstøtten på nytt med sikte på å nå dette målet. SV går imot at kommersielle aktører skal drive privatskoler, og privatskoler som ikke følger norsk lov skal ikke få godkjenning. SV vil redusere statstøtten til private skoler. Djupedal har prisverdig igangsatt innfrielsen av en av våre fremste valgløfter. Jeg håper at våre velgere legger merke til det.
Det er mange gode argumenter for at den offentlige skolen skal styrkes og at privatskoler skal begrenses i Norge. Jeg vil ta kun ett her som alene er så viktig at kunnskapsministerens fremstøt mot privatskolene er prisverdig.
Norge er blitt et flerreligiøst land. Mange har i tillegg et ikke-forhold til religionen. Vi er like fullt én nasjon. Vi trenger å komme sammen til tross for at vi har forskjellige religioner. Og kanskje nettopp derfor er det viktig at vi kommer sammen på fellesarenaer. Vi trenger å lære av og om hverandre. Vi må fra barndommen av bli fortrolige med hvordan våre landsmenn med en annen religion enn oss selv tenker og agerer. Vi må lære om mellommenneskelige konflikter, hvordan de oppstår og ikke minst hvordan vi skal takle dem. Den beste måten å gjøre det på er å møte hverandre på en fellesarena som er nøytral. Denne arenaen er fellesskolen. Skolen er den arena hvor vi møtes uansett. Hvis vi lager hver vår skole basert på religion, nasjonalitet, språk eller hvor mye en har i lommeboka si, kaster vi bort en gedigen mulighet.

Regjeringen har i sitt budsjett gitt 5,7 mrd kroner til kommunene i frie inntekter. Disse midlene skal brukes til blant annet å styrke fellesskolen. Vi må stå sammen, styrke fellesskolen og bekjempe utbredelsen av private skoler.