Afrikaneres møte med politiet er vanskelig

Author Recent Posts Fra leserne Latest posts by Fra leserne (see all) Privatskoler, det nye Norge og kunnskapsministeren! - 16.04.2006 Julenissen kom ikke til Fatim - 15.04.2006 Afrikaneres møte med politiet er vanskelig - 07.04.2006 Afrikan Youth in Norway (AYIN) er sterkt kritisk til politiets håndtering av vold og rasisme mot afrikanere i Norge. Ikke […]

Afrikan Youth in Norway (AYIN) er sterkt kritisk til politiets håndtering av vold og rasisme mot afrikanere i Norge.

Ikke bare reagerer AYIN sterkt på politiets uttalelser til pressen om “guttestreker” men også den videre behandlingen som den 15 år gamle gutten og hans far har fått grunnet dette. Rektor satte først i gang krisetiltak etter at Khadar ble forsøkt druknet, men dette tiltaket ble tilbudt bare klassens elever og ikke til Khadar og hans familie. Det er forbausende at rektoren tar initiativ til tiltak for klassen og ikke offeret og hans familie. Dette stiller vi oss svært kritisk til. I vår mening kvalifiserer rektors håndtering av denne saken til anmeldelse med hjemmel opplæringslova, og vi vurder å ta slike skritt, hvis vi ikke snart ser er skjerping i hvordan denne saken blir håndtert.

Arve Beheim Karlsen saken kan sammenliknes med denne, der var det også viktigere å få
avbekreftet rasisme fremfor å faktisk drive en god etterforskning. Hvis hendelsen med denne unge somaliske gutten ikke var drevet av rasisme var det likefremt ett mordforsøk og på ingen måte guttestreker, selv om vi etter ti år med erfaring kan si at hets og plaging av afrikanske gutter og nå spesielt somaliere er en populær folkesport her i landet.

Afrikan Youth ser ikke på dette som en enkeltsak. Gjennom vårt arbeid over de siste årene har vi fått inn betydelig antall klager fra barn, ungdom og deres foreldrene om skolens og politiets håndtering av lignende saker. Vi ser en trend i måten disse institusjonene undergraver alvorlige rasistiske utsagn som mobbing eller rampestreker. Afrikaneres møte med politiet oppleves av mange som svært vanskelig.

Blant den overnevnte gruppen har vi erfaring med at unge somaliske gutter har det tøffest i møte med norsk politi.
Vi har fått titalls tilbakemeldinger fra Oslo, Bergen og Kristiansand på at politiet kommer med kommentarer rettet mot penis da de gjør en såkalt “strip search.”

I Akershus og Bergen har vi en rekke tilbakemeldinger om at guttene har blitt bedt om å ta av seg klær på offentlige steder i stedet for å bli tatt med ned på stasjonen eller i det minste på ett privat rom. Disse eksemplene på degraderende behandling og sidekommentarer gjenspeiler politiets rasistiske og maktsyke holdninger, og vi ser at Justistdepartementet har en stor jobb foran seg da det gjelder holdningsarbeid og kvalitetssikring. Da dokumentet “flerkulturelt politi” ble fjernet fra politi pensum var det mange som sukket lettet ut (aldri bank på en afrikaners dør om natten dokumentet).

Vi kan dessverre ikke melde at vi har sett noen forbedring i tilbakemeldingene vi har fått på møtet mellom politi og unge afrikanere, kan dette være fordi det ikke har væt noen synlige tiltak for å motarbeide skaden som bla dette dokumentet har skapt? Afrikan Youth kommer til å følge saken i Verdal nærme og ser ikke bort ifra at den vil bli lagt til våre andre anmeldelser av politiet for diskriminering, forsømmelse av tjeneste, og racial profiling.