Marco Elsafadi

Marco Elsafadi (29) ble nylig kåret til “Årets forbilde”. Han leder New Page Norge, en ideell organisasjon som driver forebyggende ungdomsarbeid i tett samarbeid med barnevern, foresatte, skole, politi og basketmiljøet. Medarbeiderne fungerer som rollemodeller, veivisere og brobyggere på ungdommens hovedarenaer: fritid, skole og hjem.
Ansikt i fokus
Latest posts by Ansikt i fokus (see all)

Hvorfor startet du New Page?
– For å hjelpe mennesker, i hovedsak ungdommer som sliter med å finne veien i livet. Jeg har selv hatt det tøft i oppveksten, og vet at jeg har ressurser og mulighet for å hjelpe. Det er dette jeg brenner for og har mest lidenskap for. New Page er min drøm, og jeg er kjent for å realisere drømmer.

Hva synes du om prisen som ble utdelt til deg?
– Jeg er kjempestolt av den. Det er responsen i ettertid som har gjort prisen så betydningsfull for meg. Prisen har skapt en enorm entusiasme både i New Page og blant kolleger, i basket-Norge og blant mange av våre medmennesker. Den energien som ble skapt med en slik pris kommer til gode for mange mennesker. Det gleder jeg meg over.

Hva var eller er dine rollemodeller?
– Min mamma er mitt største forbilde. Gjennom 12 år med flukt og fattigdom har hun likevel alltid gitt ubetinget kjærlighet til meg og mine tre søsken. Hun har alltid vært den trygge og sterke. Pappa er også et forbilde. Med sine forutsetninger har han tatt noen enormt tøffe valg opp gjennom årene, som har resultert i et rikt liv for hele familien. Tre av oss barna jobber i New Page og den siste er legestudent.

Hva er dine tabber?
– Mine tabber er mine viktigste erfaringer. Har gjort mange, og kommer til å gjøre mange flere. Det gjelder å ikke gjenta tabber, men å lære av dem. Bli sterkere og bedre rustet til neste utfordring banker på døren. Ingen er perfekt. Det viktigste er å rydde opp etter seg når man gjør noe dumt.

Hvis du var statsminister for en dag, hva ville du endret på?
– Jeg ville lagt til en del i pensumet til lærerskolen, slik at lærerne blir bedre rustet til å takle ungdommene. Og så ville jeg innført obligatorisk foreldrekurs til alle gravide par. Det er så mange foreldre som ikke er kapable til å oppdra barna sine. Det er ikke rettferdig ovenfor ungen, men foreldrene gjør alltid sitt beste, selv om det er vanskelig å tro i blant.

Hvis du fikk leve livet på nytt igjen fra begynnelsen av, hva ville du endret på?
– Dette er ingen klisjé. Jeg ville ikke endret noen verdens ting.

Hva er framtidsplanene for New Page?
– Vi vil engasjere oss internasjonalt, formidle budskapet vårt og filosofien vår til flest mulig, og innen 2030 vinner vi Nobels Fredspris. Med fokus på dette ordspråket: ”Det er veien som er målet”!