Lever inn din gamle mobil til resirkulering

Author Recent Posts Alfredo Biamont Latest posts by Alfredo Biamont (see all) Etterlyser fokus på andre faktorer enn kultur og religion som årsaker til høy smitte - 22.04.2021 Sanitære kontrollregler styrkes i Oslo byggeplasser - 02.03.2021 Årets ERAS festival finner sted 24. og 25. august - 03.08.2019 I Tromsø settes det nå i gang et […]

I Tromsø settes det nå i gang et prosjekt for å øke andelen av brukte mobiltelefoner som returneres til resirkulering. Det er svært viktig at mobiltelefoner leveres inn og behandles som farlig avfall.
For å ta tak i dette problemet og profilere returordningen er det blitt utviklet en egen ”mobilkasse”, en oppsamlingsenhet for kasserte mobiltelefoner.
– Mottaksplikten til forhandlerne må bli mer kjent og bedre profilert. Alle butikker som selger mobiltelefoner eller andre elektriske og elektroniske produkter skal ha et system for mottak av elektrisk og elektronisk avfall. Derfor har vi utviklet denne “mobilkassen” som et tilbud, forteller rådgiver i Forbrukerrådet Vivian Mikalsen. Beholderen som vil finnes i butikkene i Tromsø fra februar, skal også plasseres ut på rådhus, bibliotek og treffsted for ungdom.
– De færreste forbrukere er klar over at mobiltelefoner inneholder miljøskadelige komponenter som kvikksølv, brom og kadmium. Disse stoffene er svært helsefarlige. Miljøgifter i mobiltelefonen brytes ikke ned, men forblir i naturens kretsløp. Dette betyr at du om noen år kan få disse miljøgiftene i kroppen via maten vi spiser, dersom ikke telefonen leveres til resirkulering ved godkjent mottak, sier Ørjan Holm i Miljøvernforbundet.
Nå satser initiativtakerne på at prøveprosjektet i Tromsø blir vellykket slik at ordningen kan utvides til å gjelde hele landet.