Underviser flerkulturelle skoleelever i sex og samliv

Flerkulturelle kvinner søker oftere abort enn etnisk norske kvinner. Derfor underviser legestudenter flerkulturelle skoleelever i Oslo i sex og samliv.

– I klasser med høy andel av elever med innvandrerbakgrunn blir det ofte mye diskusjon som går på ungdommenes verdisett og normer. De opplever å være klemt mellom to forskjellige sett av verdier, et hjemme hos foreldrene og et annet blant vennene på skolen. Konflikten kan gjerne gå på det å ha en etnisk norsk kjæreste, sier leder i Medisinernes seksualopplysning, Magnus Aronsen.

Feil kunnskap
Bortsett fra det er det små forskjeller på hva flerkulturelle og etnisk norske 10. klassinger vet og spør om, når det gjelder seksualitet og samliv.
– De vet mye rart om forskjellige ting. Men kunnskapene de sitter inne med er ikke alltid korrekte. Derfor blir vår jobb mer å korrigere opplysninger enn å gi kunnskap, sier Aronsen.
– Hvilke opplysninger er det dere som oftest må korrigere?
– Det går på hva som er normalt, hvordan p-piller virker og hvordan det er å ta abort, svarer ansvarlig for undervisningen, Ole J. Kaasbøll.

Abort og graviditet
Undervisningen består av to deler: I faktadelen blir emnene prevensjon, abort og seksuelt overførbare infeksjoner tatt opp, mens holdningsdelen omfatter temaer som forelskelse, homofili, grensesetting og overgrep.
– Medisinernes seksualopplysning er politisk og religiøst uavhengig, og vi konkluderer aldri debatter i forhold til for eksempel abort, sier Aronsen.
Klasser med mange elever med minoritetsbakgrunn har først tre skoletimer på Klinikk for seksuell opplysning i Oslo, før de siste seks undervisningstimene blir gjennomført i klasserommet.

Ikke tabu
40 legestudenter underviser hvert år rundt 2 500 10. klassinger i Oslo og omegn. Mellom fem og ti av legestudentene har minoritetsbakgrunn.
Magnus Aronsen sier de ikke opplever at jenter med innvandrerbakgrunn synes det er tabu å snakke om seksualitet.
– De har ikke flere sperrer når det gjelder disse temaene enn det etnisk norske jenter har.
– Hvordan er reaksjonene på homofili?
– Veldig forskjellige. Alt fra avsky til full aksept. Stemningen blir gjerne farget av noen få dominerende i klassen, men det er ikke sånn at klasser med overvekt av flerkulturelle elever reagerer mer negativt enn klasser med flest etnisk norske, sier Aronsen og Kaasbøll.

FAKTA
Hva er Medisinernes seksualopplysning?
En organisasjon for legestudenter.
Stiftet i 1974.
Driver seksual- og samlivsundervisning for skoleungdom.
Har som målsetting å redusere antall uønskede graviditeter og hindre
spredning av seksuelt overførbare sykdommer.
Ønsker å gi ungdom et positivt syn på egen kropp og seksualitet.
Underviser også på voksenopplæringssentre.