3,5 millioner døde – og tragedien fortsetter

Flyktninghjelpen (tidl. Norsk flyktingeråd) slår nå alarm i Kongo, etter at tre av deres sjåfører ble kidnappet av soldater fra regjeringens hær.

Sjåførene ble sluppet fri etter få dager, og ingen kom fysisk til skade. 23. januar ble fem FN soldater drept av ugandiske opprørere, også i Øst-Kongo.
Borgerkrigen i DR Kongo har krevd minimum 3,5 millioner menneskeliv, ifølge FN. I tillegg er ca. 1,6 millioner mennesker drevet på flukt innad i Kongo. Nærmere 500 000 mennesker har søkt tilflukt i nabolandene. Mineraler, makt og galskap er drivkraften bak verdens blodigste land.
18. desember gjennomførte Kongo sitt første frie valg på 40 år, men vold og trusler rundt stemmelokalene satt en demper for manges valgdag. Myndighetene har forsøkt å drive ut ugandiske opprørere fra de østlige regionene, og det er de østlige regionene som er stappet med mineraler, diamanter og annen rikdom. De fem drepte FN soldatene var med i operasjonene som skulle drive ut utenlandske drapsmaskiner fra landet. Amerikanske selskaper har nå festet et grep på minearbeidet i den utpinte regioner, uten at det har hjulpet befolkningen i det hele tatt.
Alle husker vel Rwanda, da
ca. 900 000 mennesker med identiteten Tutsi og moderat Hutu ble slaktet av Hutuene. De skyldige Hutuene og mange uskyldige Hutuer måtte flykte da Tutsiene endelig fikk kontroll over situasjonen. Og hvor flyktet de? Til Øst-Kongo!
Etter at opprørere voldtok rundt 40 000 kvinner i Kongos Ituri og Kivo-regioner, har også HIV og AIDS blitt et krisepunkt for Kongo. FN soldater utplassert i Kongo har også stått for mange voldtekter av flyktninger, noe Kofi Annan har innrømmet. Men enda er det vanskelig å vite akkurat hvor mange som er smittet, for det er flere områder hvor hjelpearbeidere ikke tør reise inn i. Når landets soldater bortfører hjelpearbeidere, står man likevel overfor en helt ny situasjon. Nøytraliteten til hjelpeorganisasjonene skal respekteres av alle, til og med kongolesiske soldater.
Kanskje er det ren rasisme, et grusomt kynisk syn på ”gale jungelmenn”, som gjør at vestlig media ikke involveres i Kongo på samme måte som de involveres når en nordmann ”brekker benet på Gran Canaria”. Mange kritikere hevder at vestlig media stigmatiserer vår generasjons blodigste konflikt og masseslakt av mennesker som “stammekultur”.
Det vil være på sin plass om NRK og TV2 kunne vise litt interesse for Kongo. Den norske befolkning “skånes” for det som skjer, og underholdes heller med Irak og Palestina – som får uendelig med sendetid. Kongo, hvor større tragedier utspiller seg hver eneste dag, får ingen sekunder på skjermen. Er det slik at nordmenn og innvandrere i Norge synes det er mer interessant å se hva Hamas finner på, enn å se avkappede svarte hoder? Kanskje, men ikke bli overrasket om man plutselig en dag finner ut at Palestina er “boring” også!
Undertegnede har ingen tro på at nordmenn ikke er mentalt sterke nok til å ta innover seg alvoret i Kongo. Tsunamien var bare en liten ert i forhold til hva Kongo har måttet gå gjennom, og jordskjelvet i Pakistan er så mikroskopisk i forhold at det nesten ikke kan nevnes. Likevel har vi i dette landet en presse som prøver å lure oss til å tro at Kongo ikke betyr noen ting. Tenk om nesten fire millioner pakistanere ble myrdet i hjemlandet, og norsk presse nektet å sende noe om det?