Profeten Mohammed utfordrer ytringsfriheten?

Author Recent Posts Sett innenfra Latest posts by Sett innenfra (see all) Ibsen uten tid og rom - 19.10.2006 Mener USA selv står bak 9-11 - 21.09.2006 Vi trenger nye briller! - 25.08.2006 Ytringsfriheten er viktig. Det vet vi, men vi vet også at vi læres opp til å respektere andre rundt oss – det […]
Sett innenfra
Latest posts by Sett innenfra (see all)

Ytringsfriheten er viktig. Det vet vi, men vi vet også at vi læres opp til å respektere andre rundt oss – det være seg muslimer, kristne, ateister. Ytringsfriheten må ivaretas, men det er ingenting som tilsier at en må gjøre det som oppfattes som krenkende for en spesifikk gruppe for å kunne påstå at en går ytringsfrihetens ærende.

Spørmålet er: Skal ytringsfriheten ha en grense? Nei, svarer du! Hva ville ha skjedd dersom Jyllandsposten og senere Magazinet hadde laget en lignende en sak om Holocaust. Hva ville vi sagt dersom de samme kreative kunstnerne hadde utfoldet sin kunstneriske sans i tegninger av Hitlers gasskamre, der jøder i stripete fengselsdrakter smilende viftet med blomster, gjerne med en tittel “vi ble aldri gasset”? Bare de galeste ville ha kalt dette ytringsfrihet. Selv i vårt ytringsfrie samfunn ville noe slikt skape rabalder. I flere vestlige land risikerer man faktisk fengselsstraff ved å skrive eller påstå at Holocaust aldri fant sted. Personlig synes jeg straffen er på sin plass- jeg respekterer at Holocaust er et historisk faktum og at det ikke er ytringsfrihet når en skjender menneskers lidelse i dette. Altså har ytringsfriheten en grense!!

En grense som også bør gjelde når vi omtaler ting som er hellige hos andre mennesker. I islam er det ikke tillatt å avbilde noen av profetene, inkludert Jesus. Men kristne i muslimske har sine kirker med bilder av Jesus og Jomfru Marie – bilder selges faktisk overalt for den kristne kunden. Det har noe med gjensidig respekt.

Ytringsfriheten skal ha en mening. Ytringsfriheten er formidling av et seriøst budskap enten i form av ironi, tegninger, artikler. Hva var meningen bak tegning av Mohammed? Provokasjon svarer du kanskje. Hva er målet med slik provokasjon nå i disse dager da? Vi skriker høyt brobygging, fred og sameksistens. Dessuten er det ingen provokasjon å fremstille profeten som en gris, en terrorist og en pedofil – det er bare krenkende.

Er du kanskje blant dem som mener at slikt må til for at Islam skal moderniseres slik som kristendommen er blitt modernisert! Tror du slik provokasjon vil føre til dette? Neppe, fordi det er muslimer selv som eventuelt skal foreta det mange i Vesten kaller en modernisering av islam – og de er ikke med på gamet! De blir ikke modernisert av slik provokasjon. Saken er at selv en provokasjon som har som mål å presse gjennom forandringer, må være godt gjennomtenkt slik at den provoserer i positiv retning.
Vi vet for lite om hverandre. I Vesten er det få som forstår hvor krenkende karrikaturene egentlig er for muslimer. Danmarks utenriksminister nektet å møte ambassadører for rundt tjue islamske land – han forsvarte ytringsfriheten i Danmark. Hittil er det slik at den danske regjeringen ikke har noen makt over pressen. Han burde likevel ha vist ambassadørene nok respekt og tatt seg tid til å møte dem.

Det beste hadde vel vært at ambassadørene heller reiste sak mot avisen. Men de trodde kanskje at når britisk presse fikk et ultimatum om ikke å skrive et ord til om landenes hemmelig planer om å bombe Aljazeera kanalen, så kunne kanskje utenriksministeren komme med en høflig oppfordring til dansk presse om å vise respekt for andre menneskers tro.

Rundt om i den arabiske verden er folk ganske forbannet. De føler seg krenket, og de fleste gikk i angrepsposisjon og det er mye det snakk om “dem” og “oss”. Vi kan ikke fortsette slik – vi kan ikke grave oss ned i skyttergravene. Vi må bygge broer og lære oss å leve sammen. Det gjør vi ikke ved å krenke hverandre!