Afrikanerne tar saken i egne hender

For første gang var Afrika verdens sentrum for grasrotorganisasjoner som engasjerer seg for en mer rettferdig globalisering. Men siden det er billigere å reise fra Afrika til Europa enn innenfor Afrika, klarte ikke mer enn rundt 30 000 aktivister å komme til Verdens sosiale forum i Bamako i Mali.

Ubemerket av kommersielle media, har afrikanske grasrotorganisasjoner tatt opp kampen mot fattigdom, miljøforurensning og uverdige arbeidsforhold. Flere og flere mennesker mener at interessene sine ikke blir ivaretatt av politikere og har tatt saken i egne hender.
Forumet er opprinnelig et motarrangement til Verdens økonomisk forum i Davos der verdens rikeste, kjendiser, mediefolk og utvalgte politikere møtes. I år finner sosialforumet for første gang sted på tre steder samtidig: I Bamako, Caracas (Venezuela) og i Karachi (Pakistan). Arrangementet i Pakistan ble utsatt til slutten av mars på grunn av jordskjelvkatastrofen. Meningen med desentraliseringen var å gi flere mennesker muligheten til å delta.
– Mer enn 300 kvinner og menn fra landlige områder i Mali møtte opp og mer enn
8 000 kom fra våre naboland, forteller arrangøren Aminata Traoré til nyhetsbyrået ips. Hun er tidligere minister og en av de mange kvinnene: Under åpningsdemonstrasjonen skal
70 % av deltakerne ha vært kvinner.
Et typisk afrikansk problem var at mange måtte bli hjemme på grunn av manglende finansering. En bussreise fra nabolandet Guinea-Conakry tar 24 timer og koster en månedslønn. Å ta et fly fra Kenya til Europa er billigere enn fra Kenya til Mali.
Men temaene som kom opp er globale og er de samme overalt i verden: Privatisering, landrettigheter, urettferdig verdenshandel og innvandringspolitikk.

Privatisering, handel
og fattigdom
Etter press fra Verdensbanken ble det maliske tekstilselskapet CMDT privatisert. Konsekvens: Overskuddet flyter nå til Frankrike der de store selskapene befinner seg som har kjøpt opp virksomheten. Bøndene i Mali får mindre og mindre: Bomullprisen faller for å kunne konkurrere med bomull fra USA som er høyt subsidert.
I Bamako kunne en se folk med bannere med kravet “Gi oss jernbanen tilbake”. I 2003 ble hele jernbanenettet i Mali kjøpt opp av det fransk-kanadiske konsernet Transrail. 26 av 36 jernbanestasjoner ble så lagt ned. Dette førte til at mange kvinner og menn som solgte varer på stasjonene mistet livsgrunnlaget sitt, forteller aktivist Tiecoura Traoré til ips.
“Først har dere solgt vårt gull, så bomullet, nå gjenstår bare Niger-elva”, sto på et annet plakat. Edward Asare fra Centre for Informal Activities and Development reiste fra Ghanas hovedstad Accra til Bamako. Han forteller til nettavisen Telepolis at det er en sammenheng mellom det økende antallet på landløse bønder, fattigdom og globaliseringen. “Mange godseiere selger landet sitt heller dyrt til store internasjonale selskaper enn til småbønder.” Fattigdommen sender kvinner inn i prostitusjonen, kom det fram på et kvinneforum om globalisering.

Appell til
verdenssamfunnet
Forumet ga mange marginaliserte grupper en stemme. Ogonierne fra Nigeria brukte forumet til å oppfordre verdenssamfunnet til å sørge for at oljeselskaper som Shell, Agip, Shevron og Elf respekterer menneskerettighetene. Nigeria er verdens seks største oljeprodusent, men folk flest har ikke råd til å kjøpe kerosin for å få lys i hjemmene sine. Mange klaget over forurensning på grunn av oljen og at arbeidere som tar opp kritiske spørsmål, får sparken.
Temaet som deltakerne var mest opptatt av var Europas innvandringspolitikk: Migrasjon blir kriminalisert selv om migrasjon er en viktig motor til utvikling av fattige lokalsamfunn, ble det påpekt. Det skyldes ikke bare migrantenes pengeoverføringene til hjemlandet. Mange migranter har satt igang prosjekter som å bore nye brønner. Mange deltakerne husker godt hendelsen i september 2005: 14 migranter blir skutt og drept da prøvde å komme seg til de spanske enklavene i Marokko Ceuta og Melilla. Såkalte “sans papiers” som nettopp ble utvist fra Europa kom sammen og diskuterte erfaringene sine.
For mange deltakere var det viktig å møte likesinnende med lignende problemer. Det er viktig å vite at en ikke er alene. Nye aksjoner og strategier ble diskutert: Analfabetisme er et stort problem på landet: Hvordan kan vi forbedre utdanningen til våre barn? Og hvordan hindre omskjæring? Den norske deltakeren Aksel Nærstad fra Utviklingsfondet forteller om et initiativ til den vestafrikanske bondeorganisasjonen ROPPA. De utvikler konseptet “Afrika kan fø seg selv”: Hvordan kan Afrika både fø sin befolkning og gjøre seg uavhengig av bistand?

Flere store
arrangementer i Afrika
Sosialforumet i Mali var generalprøven for flere store arrangement i Afrika. I 2007 vil Afrika feire 200års-jubileum for avskaffelsen av slavehandelen og 50års dagen for Ghanas uavhengighet. I 2007 skal sosialforumet som tidligere kun arrangeres på ett sted – i Nairobi i Kenya.
Men nå forberedes først aksjonsdagen mot krig og militarisering 18.mars – i Afrika og resten av verden.