Hiv infeksjoner ned i India

Forebygging virker. Det nytter med seksualopplysning. Nyere forskning viser at aidsepidemien setter ned farten i sørlige indiske delstater, som regnes som sykdommens vugge i India. Ekspertene mener det er de beste nyheter om aids på lenge.

Tallet på nye infeksjoner av hiv i India har gått ned 35 % i sør India. En ny undersøkelse ser på smitte blant unge kvinner på svangerskapskontroll og unge menn som besøker sos klinikker. I en artikkel publisert i den britiske medisinjournalen The Lancet, skriver indiske og kanadiske leger at sikker sex kampanjer kan være årsaken til dette dramatiske fallet.
– Det som er veldig positivt er at nedgangen blant kvinner i sør India er både hos de som bor i landsbyer og de som er fra byer, kvinner som har høy utdanning og de som er analfabet, sier Dr. Rajesh Kumar, som ledet undersøkelsen. Overlegen er lettet over funnene. Vi treffes i lobbyen på Vigyan Bhawan i New Delhi, der han er kommet for å være med på en konferanse.

Fem millioner
Mer enn fem millioner mennesker er smittet med hiv i India. 75 % av disse bor i delstatene i sør – Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Maharashra og Karnataka.
Mens data fra nord mangler, viser artikkelen i The Lancet at forekomsten av Hiv-1, den mest vanlige formen av viruset i India, har falt fra 1.7 % til 1.1 % i den generelle befolkningen. I mange år har indiske myndigheter, verdensbanken og andre organisasjoner drevet med opplysningskampanjer og intervensjoner rettet mot sex industrien i India. Norad støttet et prosjekt blant prostituerte i Sonargachi i Calcutta som var meget vellykket.
Mange skeptikere tvilte på om kampanjene for sikker sex ville lykkes. Det ble sagt at Indias aidsepidemi ville eksplodere, slike det gjorde i sør Afrika. Men ifølge professor Prabhat Jha ved University of Toronto skyldes nedgangen i tallet på unge smittede i sør India sannsynligvis det at menn går mindre til prostituerte enn før eller at de bruker kondom oftere.
Et team på ti forskere, ledet av Dr. Rajesh Kumar, overlege ved avdelingen for samfunnsmedisin ved the Postgraduate Institute of Medical Education and Research i Chandigarh har studert data fra 294,050 gravide kvinner ved 216 fødselsklinikker og 58 790 menn som besøkte 132 SOS klinikker i nord og sør India fra 2000 til 2004.
Forskerne sporet forekomsten av hiv blant unge kvinner mellom 15 og 24 på svangerskapskontroll som en indikator for å påvise trender i nye infeksjoner blant den generelle befolkningen.

Situasjonen i nord
– I sør India startet de opplysningskampanjene og målrettet intervensjoner lenge før vi gjorde noe sånt i nord, sier Dr. Upadhyay ved Naz Foundations aidsklinikk til Utrop. Naz Foundation er en av Delhis største hiv og aids organisasjoner. De driver barnehjem, klinikk og hospits i Delhi. Han mener at situasjonen i de nordlige delstater er verre.
– Her i nord India er vi fremdeles ved epidemiens begynnelse. Tallet på smittede vil fortsette å gå opp hos oss en stund før det stabiliserer seg, opplyser Dr. Upadhyay.