Eyvind Danielsen

Author Recent Posts Ansikt i fokus Latest posts by Ansikt i fokus (see all) Sharam Alghasi - 19.10.2006 Marco Mota Da Veiga - 06.09.2006 Olta William Anoumou - 25.08.2006 Eyvind Danielsen, Aktuell som leder i Fremtiden i våre hender på Blinden. Bistår også i forberedelsene til miljøfestivalen, som arrangeres i Oslo fra tirsdag 6. juni […]
Ansikt i fokus
Latest posts by Ansikt i fokus (see all)

Eyvind Danielsen, Aktuell som leder i Fremtiden i våre hender på Blinden. Bistår også i forberedelsene til miljøfestivalen, som arrangeres i Oslo fra tirsdag 6. juni til søndag 11. juni.

Hvorfor er du så opptatt av miljø?
Jeg er utdannet naturforvalter, og helt siden jeg var liten har jeg vært opptatt av miljø.

Hva gjør du konkret for miljøet?
Jeg resirkulerer, kildesorterer og deler bil med søsteren min. Men spørsmålet man bør stille er heller hva man ikke gjør enn hva man gjør. Man trenger ikke store innsatsen for å gjøre ting. Jeg reiser for eksempel aldri på lange ferieturer til utlandet, jeg prøver å buke bilen minst mulig og sykler eller kjører kollektivt i stedet. I tillegg prøver jeg å ikke eie så mye ting. Det er noe i visdomsordet om at hvis en eier for mye ting, da eier tingene deg. Jeg skal snart flytte, og da oppdager man hvor mye ting man eier som man egentlig ikke trenger. Ting som man bare stuer bort og bruker noen få ganger. Jeg anbefaler alle å flytte en gang i måneden! Da blir man bevisst på alt man ikke trenger. Det er jo ofte mer en byrde enn det er en glede.

Siden du er en så engasjert miljøsjel, hvorfor har du selv bil?
Jeg har hytte på fjellet, og må gå 15 km hvis jeg kjører kollektivt. Men jeg deler i det minste bilen. Det er også økonomisk lønnsomt, det kan fort koste 50 000 kroner å eie en bil før man i det hele tatt har tråkket på gassen på grunn av alle avgifter.

Bruker du den mye?
Jeg prøver å bruke den minst mulig, men i det siste har den blitt mye brukt på grunn av alle loppemarkedene rundt om i byen.

Men bidrar ikke det å kjøpe ting på loppemarked til enda mer ting som må stues bort?
Joda, men det bidrar ikke til at samfunnet må produsere enda flere ting fordi jeg drar på loppemarked. Jeg kjøpte ny sofa til 150 kroner! Loppemarked er genialt, søk på “loppemarked” på Kvasir så finner du en nettside jeg har laget med oversikt over alle loppemarkedene i byen.

Noen miljøvernere lenker seg fast, aksjonerer og demonstrerer. Hva er det mest dramatiske du har gjort for miljøet?
Jeg har vel egentlig aldri rasla så mye med lenkene, men jeg var på en auksjon mot gasskraftverk i 1999. Jeg var shoppingpoliti på kjøpefri dag et år. Da gikk jeg i fin uniform, og gikk rundt og var morsk og kikket i posene til folk. Vi hadde en egen domstol der noen ble dømt til å ikke kjøpe flere julegaver i år. Jeg burde vel kanskje hatt noe stort å skryte av. (Eyving blir ettertenksom)

Gjør samfunnet nok for miljøet?
Jeg ville ha løyet om jeg sa ja. I det norske samfunnet peker dessverre alle piler feil vei, men det skal lite til, og med enkle tiltak, for at det kan gå riktig vei.