Visste du at en ny europeisk undersøkelse, PINCHE, viser at barn og ungdom er spesielt sårbare i for

Author Recent Posts Visste du... Latest posts by Visste du... (see all) Visste du at en ny europeisk undersøkelse, PINCHE, viser at barn og ungdom er spesielt sårbare i for - 02.06.2006 Visste du hva slaveri er? - 07.04.2006 Visste du hva en sharia lov er? - 04.04.2006 For norske barn er giftige stoffer som […]

For norske barn er giftige stoffer som påvirker nervesystemet og luftforurensing de største truslene. Barn utsettes for miljøforurensing på en helt annen måte enn voksne. For eksempel, hvis en voksen og et barn går langs en bilvei, vil barnet puste inn luft som er mye nærmere bakken enn den voksne. Barnet puster i nesten samme høyde som der eksosrøret på en bil er plassert.
I tillegg leker barn i sandkasser, på gress og i skogen. Ofte leker de med bare hender, av og til glemmer de å vaske hendene før de stikker fingrene i munnen. Dette er en av mange grunner til at barn er mer utsatt for miljøgifter som finnes i sand, jord og regnvann. Barn og unges biologi gjør at de er mer følsomme for forurensing. De tar inn mer gift i forhold til kroppsvekt enn voksne. Barnas organer er ikke ferdig utviklet og er derfor mer sårbare. E-coli saken er et eksempel på dette.
Trafikkforurensing er den største helsefaren. I eksos finnes det mange typer partikler som ikke er bra for luftveiene hos barn og unge. De farlige partiklene kan forårsake og forverre astma og allergi. Det er flere barn og unge som har astma og allergi i dag enn tidligere og antallet astmatikere bare øker.
Trafikkforurensing er et spesielt stort problem i Oslo, men det er enda verre i andre europeiske storbyer.
Giftige stoffer som PCB, dioksiner, kvikksølv og pesticider finnes i større og mindre grad i naturen. Vi finner spesielt mye av dem i fet fisk, fordi disse stoffene blir tatt opp i fett. Dette er giftige stoffer som påvirker nervesystemet – såkalte nevrotoksiner. Det betyr at hjernen kan bli hindret i å utvikle seg normalt. Det er blant annet påvist en klar negativ sammenheng mellom kvikksølv og IQ.
Forskere har også vist at nevrotoksiner har negativ effekt på barn og unges evne til å lære. Nevrotoksiner kan også påvirke barn og unges oppførsel og føre til hormonforstyrrelser.
Når det gjelder luftforurensing, er PINCHEs anbefalning at man ikke bygger skoler og barnehager nær trafikkerte veier. I tillegg kan foreldre passe på at barna ikke leker mye ute i tett trafikkerte områder.
Med hensyn til nevrotoksiner, bør gravide og ammende være spesielt forsiktige med fet fisk. Alle bør tenke over hvor fisken de spiser kommer fra. Ikke spis fet fisk mer enn en gang i uken. Norske myndigheter bør sette klare grenser for hva som er tillatt av nevrotoksiner i fisk. De bør også gi pålegg om at produsenter må rense fiskeoljen de selger.
Kilde: forskning.no