Ni av ti er infisert av spionprogrammer

Author Recent Posts Alfredo Biamont Latest posts by Alfredo Biamont (see all) Etterlyser fokus på andre faktorer enn kultur og religion som årsaker til høy smitte - 22.04.2021 Sanitære kontrollregler styrkes i Oslo byggeplasser - 02.03.2021 Årets ERAS festival finner sted 24. og 25. august - 03.08.2019 Nesten ni av ti pc-er har spionprogrammer på […]

Nesten ni av ti pc-er har spionprogrammer på seg, uten at eieren ønsker det, viser nye tall i rapporten State of Spyware fra analyseselskapet Webroot.
Disse stegene kan hjelpe deg å holde spioner og uønsket reklame unna PCen din.

Installer en personlig brannmur og et antivirusprogram: Sikkerhetsverktøy som et antivirusprogram kan forhindre eller advare deg mot programmer som muligens inneholder spioner. Dessuten gir de aller fleste personlige brannmurer deg beskjed når et program forsøker å sende data fra din datamaskin.

Bruk Internett Utforsker bare når det er nødvendig: ActiveX gjør Internett Utforsker (og Windows) sårbar mot applikasjoner som lar seg installere automatisk, eller som du har kommet borti ved et uhell. Bytt til en sikrere nettleser som Firefox eller Opera. Sistnevnte alternativer er gratis.

Last ned bare fra sider du stoler på:
Majoriteten av nettsider som tilbyr gratistjenester som gratis spionprogramvareskanning av maskinen din, pornografi, økte vinnersjanser i nettspill og så videre er som regel de sidene som forsøker å utføre automatiske installasjoner eller enkle installasjoner av ActiveX-komponenter. Surf bare på sider som du stoler på. Last og kjør for all del aldri noe ned fra en side du ikke kjenner eller er skeptisk til.
Les sluttbrukerlisensen:
Les alltid sluttbrukerlisensen på programvare som du skal installere. De aller fleste spionprogrammer og reklamefinansiert programmer skriver i brukeravtalen at de inneholder «tredjeparts applikasjoner» som laster ned reklame eller oppdateringer for å oppdatere seg selv. Du kan samtykke i at spionprogrammer blir installert på PCen din uten at du vet det.

Falske Windows-vinduer:
En klassiker som går igjen på nettsider som tilbyr spionprogrammer, er falske feilmeldingsvinduer som gir seg ut for å være reelle Windows-feilmeldinger. Som oftest får du beskjed om at PCen går for sakte eller at maskinen din er infisert med spionprogrammer osv. Husk å bare bruke antispionprogrammer fra velkjente sikkerhetsselskaper som f.eks. de programmene vi har omtalt i denne testen.
Lukk falske Windows-feilmeldinger ved å trykke på ALT+F4 når vinduet er markert i oppgavelinjen (bytt vindu ved å trykke på ALT+TAB). Andre knappebevegelser kan føre til at du installerer uønsket programvare.
(Kilde: Computerworld)