Hvorfor er Norge utsatt for terrorfare?

Norge har blitt truet to ganger av Al-Qaidas leder Ayman Al-Zawahiri. Hva kan årsaken være når Norge har motarbeidet krigen i Irak? To mulige grunner bak Al-Zawahiris bemerkninger kan være krigen i Afghanistan og Norges behandling av Mullah Krekar, grunnleggeren av Ansar al-Islam.

Egypteren Al-Zawahiri ble født i 1951, og i ung alder ble han medlem i den eldste islamist gruppen, det Muslimske brorskap. Hans begeistring for hellig krig har kostet han hans familie, hans helse og noen vil også påstå hans fremtid. Al-Zawahiris tilhengere vil tilstå at han har ofret veldig mye for den saken han står for/ kjemper for.

Viet til å kjempe
Al-Zawahiri gav opp sitt velstående liv som lege i Kairo og innviet seg til islamist i motstandsbevegelsen. Et valg som skulle forandre hele hans liv, og føre han, som Bin Laden, til fjellene i Afghanistan. I 1981 ble han knyttet til angrep mot den egyptiske presidenten Anwar Sadat. I 1985 forlot han Egypt for å jobbe som lege i Pakistan, hvor han jobbet i hæren mot Sovjetiske styrker som okkuperte Afghanistan.
USA, Pakistan, Afghan Mujahideen, samt mange andre religiøse organisasjoner som Jamaat-i-Islami og tidligere leder av Al-Qaida, Osama bin Laden, holdt sammen og sloss mot Sovjetisk okkupasjon for å frigjøre Afghanistan. Den gangen var Bin Laden en meget kvalifisert person både i USAs og andres øyne. Senere ble det utviklet stridspørsmål om Afghanistan mellom Bin Laden og USA på grunn av politiske uenigheter.
I 1993 tok Al-Zawahiri lederskapet i den nest største egyptiske væpnede islamist gruppen, Jihad. Han tilsluttet seg til Al-Qaida i 1998, og ble i samme år knyttet til bombeangrep mot de amerikanske ambassadene i Kenya og Tanzania. Den militære domstolen i Egypt dømte Al-Zawahiri i absentia til døden i 1999 for militante aktiviteter. I dag blir Al-Zawahiri sett på som Osama Bin Ladens høyre hånd. I 2003 oppfordret Al-Zawahiri muslimene til å angripe ambassadene og forretningsinteresser av USA, Storbritannia, Australia, Norge og andre land som var tilbøyelig for USA og Israel.
“Ta tak i saker mot ambassadene av Amerika, England, Australia og Norge og deres interesser, selskaper, og arbeidstakere. Brenn jorda undere deres føtter, da de ikke burde nyte deres beskyttelse, sikkerhet, eller arbeidskraft. Utvis de forbryterne ut av deres land. Ikke tillat amerikanerne, britene, australierne og nordmenn og andre kriminelle som har drept deres brødre i Irak leve i deres land”.

Gjemsel
Den internasjonale krigen mot terror har enda ikke klart å fange Al-Qaidas ledere, men derimot kostet flere tusen uskyldige menneskeliv. Ingen vet hvor Bin Laden eller Al-Zawahiri befinner seg. Nylig påstod Afghanistans utenriksminister Abdullah Abdullah at Osama Bin Laden og Ayman Al-Zawahiri er utenfor Afghanistans grenser. Han tilføyde at de befinner seg i Pakistan, hvor andre Al-Qaida medlemmer ble arrestert.

Hvorfor Norge?
3 desember 2001 døde mange hundre uskyldige sivile i et bombeangrep av amerikanskstyrke nær Jalalabad i Afghanistan. Det blir påstått at Al-Zawahiris kone, Azza, og deres fire døtre døde samme dag i et bombeangrep utført av norsk hær i Kandahar. Det blir spekulert at årsaken til at Norge kan være et terrormål, er at Norge hjelper USA med våpen. Seks norske F-16 fighters har deltatt i bombeangrep, norsk hær som består av ca 300 soldater og offiserer er fortsatt i Afghanistan, og flere soldater fra Telemarksbataljonen blir sendt ned. Norge hjelper sin viktigste allierte, USA med å jakte Al-Qaida og Taliban i fjellområdene. Norges innsats i Afghanistan blir oppfattet som en direkte hjelp til USA som utfører en internasjonal kamp mot terrorisme, som igjen blir oppfattet som en kamp mot Islam. Hva gjør det norske militæret over der, når det er mulig at deres tiltak får Al-Qaida til å ta hevnaksjoner mot Norge??

UNDERSAK
USA, terror og islam

Utrop møter en av Bin Ladens mistenkelige tilknytning i London. Yasser el-Sirri (43) er en liten kraftig mann med helskjegg, hyggelig og avslappet.
Av Ambreen Pervez

Han snakker åpent om at egyptiske myndigheter hadde dømt han til døden for forskjellige politiske aktiviteter. El-Sirri var den første som ble knyttet til drapet av Ahmed Shah Massod, Afghanistans statsminister.
– Hvem er Yasser El-Sirri?
– Yasser El-Sirri er en Muslim fra Egypt, som jobber for Islam Observator Center som er menneskerettighetsorganisasjon. Min organisasjon jobber for all folk omkring verden. Jeg etablerte Islamic Observator Center. Og jeg er på jakt etter en kone… hehe..
På grunn av kontinuerlige brudd av menneskerettigheter forlot han Egypt i 1988.
– Jeg ble arrestert mange ganger av politiet, i september 1981 ble jeg arrestert sammen med alle andre egyptiske studenter, muslimer og kristne. Og i oktober ble den egyptiske presidenten Sadat drept, mange ble arrestert, politikere, imamer, også blant kristne ble prester arrestert. Sadat ble hyllet som en helt blant amerikanerne, fordi han jobbet for deres administrasjon, deres interesser. Det egyptiske folk var glad når Sadat ble drept. Han var en diktator og krenket menneskerettigheter, og jobbet ikke for egyptiske folks interesser. Dessverre, så har vi en som er enda verre enn ham i dag, og det er Hosni Mubarak.
I 1993 ble han anklaget av egyptiske myndigheter og ble dømt til døden i 1994.
– Jeg var ikke i Egypt på den tiden. Hvordan kan de dømme meg gjennom en militærrett når jeg er en sivilist? Den egyptiske myndigheten er diktator og urettferdig. Andre menneskerettighetsorganisasjoner har også dømt denne retten, fordi de trekker all bevis gjennom tortur og ikke gjennom den virkelig lov.
Myndighetene vil hevde at du ble dømt pga at du drev med terrorvirksomhet, er du en terrorist?
– Jeg er ikke en terrorist. Slik situasjonen er pr i dag så er folk som Bush og Blair terrorister. De har drept mange uskyldige sivile folk i Afghanistan og Irak.
– Du ble også fengslet i Storbritannia?
– Det er veldig klart at situasjonen har forandret seg etter 11. september. Den amerikanske myndigheten mistenkte meg for å drive terrorvirksomhet, og ba politiet her arrestere meg fordi jeg drev Islamic Observator Center. Jeg informerte Daily Express hva som skjer i Afghanistan, jeg var på arabiske tv kanaler og andre media for å fortelle om situasjonen i Afghanistan, dette mislikte Amerika. De ville stoppe meg, for Amerika vil bare ha en vei, en stemme som alle skal høre på. De mente at jeg støttet Al-Qaida med penger, politiet arresterte meg i oktober 2001, den britiske autoriteten sa at de har observert meg i flere år og har ikke funnet noen bevis, og jeg ble frikjent. Jeg har ikke brutt noen lover eller begått noen kriminelle handlinger. Jeg kjemper bare for frihet, og alt jeg gjør er offentlig, min organisasjon er en menneskerettighetsorganisasjon. Etter 11. september, er situasjonen forandret, Bush og Tony Blair kjemper mot terrorkrigen som egentlig er mot islam. De snakker høyt om demokrati i Midtøsten, de er løgnere. De støttet først diktatoren Saddam, og nå støtter de Mubarak, Musharraf og Al-Khadafi som samarbeider tett med Amerika. Libanon og Egypt er okkupert av diktatorer, det er ikke demokrati.
– Støtter du Al-Qaida?
– Jeg er ikke et medlem av Al-Qaida. Det Al-Qaida gjør er at den kjemper mot den amerikanske regjeringen, det er ikke bare muslimer og muslimske land som er misfornøyde med amerikansk politikk, det finnes også land i Afrika, og innad Amerika som er misfornøyde med den politikken de driver. Amerika prøver å kontrollere hele verden, og det er det som er problemet, at de kontrollerer uten respekt og noen som helst internasjonal lov. For å stoppe Al-Qaida, må Amerika stoppe det de driver med. Hvis Amerika respekterer og er rettferdig, og tar ut sine styrker ut av de landene, vil Al-Qaida slutte med deres virksomhet. Amerika bruker en unnskyldning for alt, for eksempel det som skjedde i Irak, og de støtter diktatoriske regimer som Israel og andre som jeg har nevnt tidligere. Dette gjør at Al-Qaida får mer støttespillere.
– Du har sikkert hørt at Al-Zwahiri har nevnt Norge som sitt terrormål to ganger.
– Dette er fordi Norge støtter og hjelper Amerika som ødela Afghanistan. Etter karikaturtegningene så tror jeg at det er mange som støtter Al-Zawahiri for dette. Norge og Danmark blir sett på som Islamske fiender. Og de burde vise respekt til muslimer som bor og jobber der. Nordmenn har kanskje misforstått begrepet ytringsfrihet, ytringsfrihet gir deg ikke rett til å tråkke på andres religion. Ytringsfrihet burde brukes med respekt. Ytringsfrihet handler ikke bare om frihet men også begrensninger, det handler også om respekt for helligdom, som Koranen, Profeten fred være med han. Noen folk eller grupper i Vesten jobber bare mot Islam. Muslimer i Vesten burde jobbe for å skape et positiv bilde av Islam. Folk i vesten lærer om islam gjennom media, det er ikke bra. Media har sin agenda som de jobber for. Muslimer i vesten burde lære vesten om hva islam betyr.
– Støtter du Al-Zwahiri’s uttalelse om Norge?
– Det burde være forskjell mellom mennesker og regjeringer. Uskyldige mennesker burde ikke bli mål for terror. Folk i Norge, Storbritannia, Amerika, de er uskyldige – det er regjeringens feile håndtering av enkelte saker som er probøemet. Hvis Blair begår en feil så betyr det ikke at uskyldige mennesker skal bli drept. Det som skjedde i USA og Storbritannia er urettferdig. For det er mange sivile som ikke støtter deres regjerningsagenda, så hvorfor skal de bli straffet?
– Mange vil hevde at de gjør Jihad i Allah’s navn..
– Al-Jihad er noe som er obligatorisk. Det handler ikke om å bruke våpen og drepe uskyldige mennesker. Man kan gjøre Jihad ved å snakke med folk, ved å fortelle dem hva islam er. Det som skjer i Afghanistan eller Irak, begge er okkuperte, og folk kjemper for sitt land mot okkupasjonen, dette er også Jihad. Folk i Irak og Palestina for eksempel føler seg urettferdig behandlet, de har ikke våpen og velger da å bli selvmordsbombere. De opplever tortur, ser hva som skjer med deres familier, venner, samfunnet, deres framtid er ødelagt. De føler seg maktesløse og vil gjøre noe, og velger da kanskje å bli selvmordsbombere.
– Hva er din drøm?
– Fred og rettferdighet for alle. Ingen diktatorisk lederskap eller okkupasjon av regimer. Sikkerhet for alle mennesker.
– Hva er ditt budskap til den norske befolkningen?
– Norske muslimer burde jobbe for å danne et positiv bilde av islam og muslimer. Den norske majoriteten burde ikke bare respektere islam og muslimers rettigheter, men også alle andre. Den norske regjeringen burde slutte å jobbe for amerikansk agenda, og heller jobbe for fred overalt istedenfor å støtte Bush i krigen mot terror.

UNDERSAK
Håndbok for Amerikanske Soldater

“Å være araber, som en amerikaner, er et kulturelt karaktertrekk heller enn rase. Overveldende majoritet er lovlige borgere med familie og et mangfold av arbeidsstillinger.” Dette er hentet fra en håndbok for amerikanske soldtater om arabere.

Av Ambreen Pervez

Her om dagen kom jeg over en amerikansk håndbok for soldater med fakta opplysninger om den arabiske kulturen år 2006. Boken er utformet i samme størrelse som en hoftelomme. Formålet med denne håndboken er å gi en grunnleggende innføring til soldatene om den arabiske kulturen. Det blir understreket at det er ingen “en” arabisk kultur eller samfunn. Den arabiske verden er full av rike og forskjellige felleskap, grupper og kulturer. Forskjeller finnes ikke bare blant land, men også innefor land.
Innledningsvis blir det sagt at det er umulig å snakke om grupper og folk uten å generalisere, samtidig som det blir understreket at denne håndboken forsøker å være så nøyaktig og spesifikk som mulig. Dette følger da at det er vanskelig å snakke om kulturen av en gruppe uten å generalisere.

Hva er en Araber?
Har du noen gang lurt på hva en araber er? Håndboken gir ikke bare faktaopplysninger, men forklarer også hva en araber er. Det er over 200 million arabere spredt over hele jordkloden. Dette er ikke underlig, for en hver person som adopterer det arabiske språket er en typisk araber. Å være araber, som en amerikaner, er et kulturelt karaktertrekk heller enn rase. Håndboken prøver å svare meget godt på noen stereotypier av araberne og burde kanskje stått i leksikon. Er araberne diktatorer? “Det er finnes forskjellige typer av politiske systemer i den arabiske verden”. Er de terrorister? “overveldende majoritet er lovlige borgere med familie og et mangfold av arbeidsstillinger“.
Det blir presentert en detaljert beskrivelse av arabiske egenskaper. En av godbitene jeg kom over var at det å innrømme at “jeg vet ikke” er helt usmakelig for en araber. Videre blir det gitt interpretasjoner av hygiene i den arabiske verden. Araberne tror at all vann er rent uansett hvor det kommer fra, de er vant med å bruke vann fra friluftkanaler innenfor byene som av og til er tilstoppet av søppel eller kloakk. Immunitetssystemene til en araber er vant til dette, men europeere burde ikke bruke vann fra de kanalene, men heller bruke rent vann fra en bedre kilde.

Den Perfekte Fienden?
Håndboken ber soldatene vise respekt til sikkerheten av den beskyttende rolle av kvinner i arabiske samfunn. Dette fordi arabiske kvinner er typisk underordnet menn i deres samfunn. Det blir også påstått at guttebarn blir favorisert, fordi en sønn skal pleie hans foreldre i deres avanserte alder, mens en datter blir en del av sin svogerfamilie. Også fordi en sønn fører ære til familien, mens en datter bare fører skam. Barn lærer å tilpasse seg normer i det arabiske samfunnet. Barn blir ikke oppmuntret til individualitet slik det er i vesten. Barn forlater sjelden hjemmet før de gifter seg.
Arabere er tilbøyelige til se verden og begivenheter som isolerte begivenheter, og fokuserer på en del av hele helheten. Vesten derimot er tilbøyelig og passer på å lete etter foreningsbegreper, og fokuserer på helheten. Araberne verdsetter rettferdighet og likestilling blant muslimer, og til en mindre grad når det gjelder andre. Handlinger begått av ikke-arabere blir veid ved en sammenlikning av tradisjon og religiøse standarder. Dette er rart siden alle arabere ikke er muslimer, men også inkluderer andre trosgrupper som kristne og jøder. Videre blir det hevdet at Araberne kanskje blir paranoide ved vestlige standarder, og at mange er mistenkelige ovenfor vestlige interesser i deres land.

Du er uviktig
Vi får også en detaljert beskrivelse av arabernes kroppsspråk. Dette må man bare ha i hodet når man møter en araber; Araberne håndhilser bare med retthånd. De håndhilser lengre, men mindre fast enn i Vesten. Amerikanske soldater burde begrense fysisk kontakt til et håndtrykk av en araber. Videre blir det forklart, om en araber ikke berører deg, så betyr det at han ikke liker deg – eller at han prøver å holde seg tilbake fordi du ikke er verdt å berøres. Mangel på øyekontakt betyr sterkt at “Du er uviktig”. Ikke gi en klem til noen før du er helt sikker på at vedkommende er en nær venn av deg. I et oppdrag sjekk alltid faktaene etter å ha blitt informert av arabisk soldat, kanskje fordi har tatt en bitter pille. Øye for et øye dominerer den arabiske kulturen, begrepet hevn er en sterk kulturell kraft. Konflikten fortsetter selv etter den stridige har drept hverandre, fordi familiene utvider seg kampen.
Håndboken fremstiller araberne i høy grad som stereotypisk og på en måte som opprettholder fordommer og hindrer økt forståelse mellom to kulturer. Samtidig som boken understreker at det finnes også arabere som er kristne og jøder, finnes det likevel et hovedtrekk i funnene at araberne i langt høyere grad fremstilles som tilhengere av en religion enn vestlige mennesker. En stereotypisk fremstilling av araberne blir gitt som udemokratiske, kvinnediskriminerende, brutale og religiøst stagnerte. Men sett fra den andre siden kan vesten fremstilles som menneskefiendtlig og individualistisk, normløst, umoralsk og arrogant. Slike stereotypiske fremstillinger opprettholder fordommer og hindrer økt forståelse mellom to kulturer.
Mange eksperter mener at Midtøsten som helhet har overtatt den rollen kommunismen tidligere hadde i et slikt vestlig konstruert fiendebildet. Den vestlige imperialismen har utøvet en politisk og økonomisk makt på den arabiske verden. Og resulterer i et brudd mellom Oksidenten og Orienten. Mens den arabiske ekspansjon i forhold til europeisk frykt utgjør en verdensomspennende trusselbilde for vesten. Det gjelder altså å velge fienden, hvordan ting oppfattes, hvilke tanker og forestillinger vi har!!

FAKTA
Arabere versus Europeere
Arabere:
Familie – Midtpunkt av alt. (Far har først og siste ord.)
Venner – Periferi, men høflig til alle.
Ære – Meget Viktig blant Araberne. Ære beskyttet og forsvart på
alle kostnader.
Skam (spesielt mot familie) – unngått på alle kostnader,
fornærmelser og kritikk tatt meget alvorlig.
Tid – mindre strukturert. Tilnærming til tid er meget mer
avslappet og langsom enn det i vesten. Araberne har en slapp
holdning på viktigheten av nøyaktighet/punktlighet, og få
bruker klokker. Latskap er ikke et tegn av respektløshet og
unnskylder heller ikke lathet hvis det ikke er overdrevet med
mer enn 90 minutter.
Religion – Sentralt for alt.
Samfunn – Familie / stamme er mest viktig.
Myndighet – fleste regjerninger er sekulære, men likevel
understreker de religion. .
Alder og Visdom æret.
Rikdom æret i begge kulturer.

Europeere:
Familie – Viktig, men ikke som sentralt til individ.
Venner – Kjerne til noen, viktig for alle.
Ære – Typisk ikke viktig.
Skam – Typisk ikke viktig.
Tid – Meget strukturert, siste frister møttes.
Religion – Varierer ved individ, meget personlig, ikke diskutert i
høflig samtale.
Samfunn – individuelle retter.
Myndighet – Formål å beskytte rettigheter og forbedrer standard
av å leve.
Ungdom og Skjønnhet roset.
Rikdom æret i begge kulturer.