God Bless America and Luke Dowidat

Journalisten Luke Dowidat, tidligere US Marine infanterist, er en fullblods Southern soldier som drikker tequila til frokost og kvelds. Den unge mannen er nå bosatt i Australia, sammen med sin forlovede. Utrop har fått møte den tidligere elitesoldaten fra Arizona.

Luke gikk som 17-åring rett fra high-school i Tuscon, Arizona, til å verve seg som infanterist i US Marine Corp. I fire år reiste Luke rundt i verden med US Marines, men forlot det livet som 21-åring.

Noen dårlige minner
Bestekompisen knivdrept av annen soldat
– Kompisen min og romkameraten hans kom ikke overens, og kompisen min var redd for å bli drept. Derfor begynte han å sove med en kniv under puta. Men så en natt begynte de å slåss, og romkameraten hans kjørte en kniv inn i magen hans. Det var blod over alt, og han døde på vei til sykehuset, sier Luke.
– US Marines er en macho-organisasjon. Dette var en sjelden hendelse, men det skjer at soldatene dreper hverandre. Disiplin er en dyd i det amerikanske militæret, sammen med lojalitet. Men noen mennesker kommer bare ikke overens, og tragiske hendelser hender i disse miljøene, fortsetter han.
Han vil helst ikke fortelle for mye om detaljene rundt hans aktiviteter som infanterist.
Men han vil gjerne fortelle Utrop om hvordan han har blitt inspirert til å utdanne seg som journalist, og drømmen om å bli krigsreporter. For tiden skriver han sportsnyheter for en lokalavis i Australia, men ønsker å komme seg inn i verdens farligste områder. Luke mener at han som amerikansk soldat har den disiplin, kunnskap og “passion” som trengs for å bli en god krigsreporter.

“I’m leaving, and never coming back!”
– Jeg var lei av å bli kontrollert av offiserer hele tiden. Først var jeg usikker på hva jeg skulle gjøre, så jeg tok en tur til Afrika, reiste gjennom Uganda, så en tur til Manhatten for å se hva som var igjen var World Trade Centre etter 9/11 terrorangrepene. Dette ga meg tid og ro til å klekke ut hva jeg ville gjøre med livet mitt.
Den “pensjonerte” soldaten bestemte seg så for å dra til Israel. Der jobbet han frivillig for SAR-EL (en gruppe frivillige som tar seg av praktiske gjøremål for det israelske militæret), og besøkte også Ramallah og kom tett opp til Yassir Arrafats hovedkvarter.
– Jeg reiste en gang inn i Ramallah, og satte kursen rett mot Yassir Arrafats hovedkvarter, men alt var bombet rundt det. Det var spennende, og nå som jeg har en utdannelse og erfaring innen journalistikk, vil jeg bruke mine kunnskaper som soldat til noe positivt.
– Det var litt urolig da jeg var der inne, og jeg ble rådet til å ikke dra dit. Men det var verdt det, for opplevelsens skyld, sier Luke.

“I’ll shoot my guns and drink my tequila”
Etter en periode i Israel for det israelske militæret, bestemte Luke seg for å flytte tilbake til Arizona, hvor han kunne være med sin familie og skyte med pistolene sine.
– Jeg, brødrene mine og kompisene har alltid likt å skyte masse. Vi bruker alle mulige våpen, men jeg skyter ikke dyr.
Etter tre semestere ved Pima Community College i Arizona, fikk Luke endelig muligheten til å studere journalistikk, men da måtte han flytte til Australia.
– Jeg traff en australsk dame en gang jeg var på ferie i Australia, og da bestemte jeg meg for å flytte hit, for å være med henne og studere, sier Luke.

Intet valg, hvis du
ikke har penger
Foer Luke ble en “jarhead”, hadde han ikke mange muligheter. Til tross for hva alle måtte tro om hvite menn fra The South, så er mange tvunget ut i uakseptable arbeidssituasjoner fra de er ferdige med High School.
En amerikansk gutt fra California Utrop har snakket med, sier han fikk fire dollar timen for å hakke asfalt etter high-school. Det skal litt til for å finansiere studiene sine når man tjener fire dollar timen.

“Wanna go to University? Join the army!”
– Jeg var nødt til å verve meg for å kunne ha mulighet til å studere ved et universitet. Familien min hadde ikke nok penger til å sende meg dit, men gjennom US Marines fikk jeg utdannelsen min finansiert. Likevel, det var mine penger, ikke noe gave!

“Cactus and Tequila!”
I Brisbane har Luke og Deanne bosatt seg nord for Brisbane City, og der har de bodd i to år. Han er på sitt siste semester på journalisstudiet, og er innstilt på å komme seg tilbake i konfliktområder, men denne gang som journalist. Men før den tid skal han nyte siste rest av tilværelsen som student.
– Jeg elsker å drikke, skyte, studere og være med dama mi. Dessuten bryr jeg meg veldig mye om situasjonen i Afrika.

Om US Marine Corps
US Marine Corps er den nest minste av USAs fem enorme militæravdelinger. Med sine 176 000 topptrente soldater og 40 000 reserver, er US Marines likevel større enn mange lands samlede militærstyrker. Opprinnelig var US Marines spesialtrente skarpskyttere som jobbet ombord på skip, og kunne forsvare og angripe med stor styrke og hurtighet. Mange forbinder disse soldatene med grusomheter og brutal makt, mens store deler av verden forbinner dem heltemot og frihet.

Å være hatet og elsket som amerikansk soldat
– Familien har vært veldig stolt av meg, og alle familiemedlemmene mine har vært i det amerikanske militæret eller US Marines. Foer 11. September var det mange som gjorde narr av oss, for det var mange US Marines som gjorde mye tull, mange så på oss kun som bråkemakere.
Luke kom seg ut av US Marines en måned før tvillingtårnene ble gjevnet med jorden. Han sier at amerikanere generelt begynte å se på US Marines og hele militæret med andre øyne etter terrorangrepene.
– Noen mennesker her i Australia aner ikke hva US Marines er for noe engang. Noen ganger møter jeg veldig innvandrerfiendtlige mennesker her i Brisbane. Jeg har også fått skylden for alt folk ikke liker med USA, og det er rart, for Australia gjør alt det USA gjør, og mer til!
Luke vil poengtere at han aldri har vært i “combat”, og at han ikke er en krigshelt.