– SOS Rasisme ble kuppet!

Det sier Naushad Ali Qureshi, tildigere medlem i Sosialistisk Ungdomsparti. Qureshi klandrer Khalid Salimi for å ta æren for andres arbeid.

Det er artikkelen som ble trykket i Dagens Næringsliv i januar i år som har satt i gang debatten om etableringen av organisasjonen SOS Rasisme. I artikkelen står Khalid Salimi oppført som grunnlegger av organisasjonen. Qureshi hevder det er han som i 1985/ 1986, sammen med leder Kristin Halvorsen i SU, startet SOS-rasisme i Norge.
– Sosialistisk Ungdomsparti tok initiativ til å starte SOS Rasisme i Norge. Vi arrangerte mange møter uten at Salimi gadd å møte opp. Først etter vi hadde etablert organisasjonen i Norge, kontaktet Salimi organisasjonen i Frankrike og skaffet enerett på logoen.
Det forteller en rasende Qureshi til Utrop. Han mener Salimi bedriver historieforfalskning, og synes det er viktig at sannheten kommer frem.
– Det er viktig å få fakta på bordet. Det var mange involverte i å starte SOS Rasisme i Norge, og det er for galt at en som ikke engang var med på møtene skal ta æren for arbeidet som ble gjort.
Qureshi viser til mange møteinnkallelser og møtereferater som dokumenterer ungdomspartiets mange initiativer til å starte SOS Rasisme i Norge.
– Han kan ikke benekte dokumentasjonen som bekrefter historien om saken. Typisk for Khalid Salimi; han har i alle år prøvd å ha tilnærmet monopol på viktige antirasistiske initiativer i Norge, og på den måten ignorere andre og fremheve seg selv og Antirasistsik Senter.
– Qureshi får si hva han vil. Dette er anklager jeg hører fra ham omtrent hvert femte år, sier Salimi når Utrop presenterer anklagene. Han var leder for Antirasistisk Senter da SOS Rasisme ble startet i Norge. Salimi hevder at Antirasistisk Senter startet SOS Rasisme omtrent samtidig med organsisasjonen i Frankrike, og at de samarbeidet direkte med hovedorganisasjonen.
– Da vi startet SOS Rasisme i Norge var det et viktig poeng at organisasjonen skulle vise bredde ved å ikke ha partipolitisk tilknytning. Antirasistisk Senter kom i kontakt med SOS Rasisme i Frankrike da en av våre representanter var der, og de valgte oss som samarbeidspartnere. Jeg var til og med på den første pressekonferansen i Frankrike i `84, og hold tale for 300 000 mennesker.
Salimi vil ikke uttale seg direkte om anklagene fra Quershi, men uttaler seg på generelt grunnlag.
– SOS Rasisme var en attraktiv ungdomsbevegelse som fikk stor oppslutning i Frankrike. Det er klart det var attraktivt å være partiet som startet samme bevegelse i Norge.
Antirasistisk Senter valgte allikevel å samarbeide med SU, med Kristin Halvorsen i spissen. Dette for å få slutt på krangelen om hvem som hadde opphavsretten til organisasjonen, sier Salimi.
– Vi fant ut at å samarbeide med LNU (Landsrådet for Norges Barne- og Ungdomsorganisasjoner, red. anm) ville være en god løsning, for der satt alle de partipolitiske ungdomsorganisasjonene representert. Ved å ha LNU som samarbeidspartner, unngikk man å knytte seg opp mot noe parti. Dette gav også ungdomsorganisasjonene muligheter til å være aktive så lenge de aksepterte at SOS Rasisme skulle være nøytral, og det er også slik at Kristin Halvorsen var med og bidro en god del i etableringsfasen.
Det har ikke lyktes Utrop å få tak i Kristin Halvorsen.