Verden rundt

Author Recent Posts Verden rundt Latest posts by Verden rundt (see all) Verden rundt - 02.11.2006 Verden rundt - 05.10.2006 Forbyr religiøse symboler Etter Frankrike er det nå Bulgarias tur til å forby hijab og turban på skolen. Bulgaria skal forby alle religiøse symboler i skoler. I følge Sofia News Agency skal utdanningsdepartementet i Bulgaria […]
Verden rundt
Latest posts by Verden rundt (see all)

Forbyr religiøse symboler
Etter Frankrike er det nå Bulgarias tur til å forby hijab og turban på skolen. Bulgaria skal forby alle religiøse symboler i skoler. I følge Sofia News Agency skal utdanningsdepartementet i Bulgaria innføre en ny lov som forbyr religiøse symboler i skoler og universiteter i hele landet. For tiden er det to lover som forsikrer at utdanningen er sekulær i landet, men de omtaler ikke religiøse symboler.
Forbudet vil likevel ikke gjelde i religiøse skoler. Det vil ikke påvirke universitetenes autonomi heller, mener de som støtter lovendringen. Bulgarias hovedmufti Husein Hafazov har uttalt seg mot dette tiltaket, mens kirkelige ledere har nektet å kommentere det.
– Jeg tror ikke forbudet er en form for diskriminering siden det er en måte å forebygge et utbrudd av etniske opptøyer på, sier professor Ognyan Gerdzhikov, som er formann i den parlamentariske menneskerettighetskomiteen i Bulgaria.
Ungarns afrikanske stjerner
Fotballaget African Stars fra Budapest har vunnet det tiende antirasistiske verdensmesterskapet i fotball (Mondiall Antirazzisti) i Italia. Fotballaget ble dannet i 1994 av Mahatma Gandhi Human Rights Organisation for å forebygge rasisme, fremmedfrykt og antiflyktning-følelser gjennom sport. The African Stars består av flyktninger og studenter av afrikansk opprinnelse som bor og jobber i Ungarn.
Dette er det tredje året laget deltar i mesterskapet. De kom på andre plass i 2004 og tredje plass i 2005. FNs høykommissær for flyktninger UNHCR har støttet fotballaget siden 2000, fordi de synes fotballaget er et enestående tiltak for å fremme en mer åpen og tolerant atmosfære blant ungarer og flyktninger.
Det antirasistiske verdensmesterskapet har hatt mer enn 7 000 spillere og besøkende fra over 40 land. I år var det over 650 kamper med fotball, basketball, cricket og volleyball.
–Flyktningene på vårt lag er meget stolte over å ha representert Ungarn, deres nye hjemland, i det antirasistiske verdensmesterskapet. For The African Stars betyr fotball mye mer enn gleden av fysisk mosjon, forteller lagets trener Gibreel Deen.
– Når spillerne på laget trener eller spiller sammen med lokale mennesker blir ungarer kjent med dem og deres potensial og talent. De fleste ungarerer kjenner ingen flyktninger. Men når vi har felles trening eller kamper bringer lokale mennesker nærmere flyktningene og hjelper oss å bekjempe rasisme og fremmedfrykt, sier Gibreel Deen.

Økonomisk vekst i Spania
Innvandring til Spania er årsaken til landets økning i økonomisk vekst sier en rapport som ble publisert i slutten av august. Rapporten, som ble gitt ut av sparebanken Caixa Catalauna, sier at veksten på 2,6 prosent hvert år de siste ti årene skyldes innvandring til landet. Hadde det ikke kommet så mange mennesker til landet hadde landets BNP gått ned med 0,6 %, sier rapporten.
–Mer enn 50 % av økningen i sysselsettingen skyldes innvandring, sier Raquel Vazquez, som ledet undersøkelsen som ble utført av Caixa Catalauna. Hun fortalte den spanske radiostasjonen Cadena Ser at innvandrerne hadde hjulpet å øke den lokale etterspørselen etter varer. Det kraftige oppsvinget i byggebransjen og det økte behovet for eiendommer skyldes også innvandrere. Mer enn 9 % av den spanske befolkningen på 44 millioner mennesker er innvandrere. Dette er mer enn gjennomsnittet ellers i Europa.