–Vanskeligere å møte kompisgjengen

Mara Ibrahim (23) opplever at det har blitt vanskeligere å møte kompisene etter skytingen på Aker Brygge. –Politiet tror at alle utlendinger som er med i en gjeng er kriminelle, sier han.

Nylig ble Mara Ibrahim stoppet og kontrollert av politiet hele tre ganger i løpet av en kort kjøretur fra Oslo sentrum.
–Da jeg skulle kjøre fetteren min hjem fra byen ble jeg stoppet av politiet tre ganger etter hverandre. Da jeg fortalte han ene politimannen at jeg nettopp hadde blitt stoppet, svarte han at ”det er jævlig bra”.

Alle er kriminelle
Mara Ibrahim hater ikke politiet selv om de stopper ham nesten hver dag. 23-åringen synes det er bra at politiet prøver å få gjort noe med gjengkriminaliteten i Oslo. Problemet er bare at de etter skyteepisoden på Aker Brygge i august, der to medlemmer av A-gjengen ble skutt i beina av personer fra B-gjengen, later til å tro at alle gjenger bestående av unge gutter med utenlandske opprinnelse er kriminelle.
–Politiet gjør ikke jobben sin. De burde ha annet å gjøre enn å stoppe oss på gata, mener Mara, som sier han er en lovlydig borger.
–Jeg behøver ikke å begå noen kriminelle handlinger for jeg har jobb og tjener penger, fortsetter 23-åringen, som driver en frisørsalong. Tidligere hadde han et gatekjøkken, men det har han solgt.

Bil til besvær
Selv er Mara Ibrahim overbevist om at hudfargen og det at han kjører BMW, er årsakene til at politiet til stadighet kontrollerer ham.
–Du vil ikke bytte inn BMW-en og kanskje unngå å bli stoppet fullt så ofte da?
–Jeg bryr meg ikke noe om det. De kan bare holde på. Til slutt blir de vel lei av det. For jeg har ikke gjort noe galt, sier Mara, før han innrømmer at det er litt kjedelig å bli stoppet når andre folk ser på.
–Hvordan opptrer politiet når de stopper deg?
–Noen er frekke og tror de er veldig tøffe i uniform, mens andre er veldig snille. En politimann ga meg bot fordi han mente bilen var for lav, selv om biltilsynet har godkjent den.

Tar mobilen
Mara Ibrahim er kurder, og ikke pakistaner slik de fleste politifolk tror. Han kom til Norge i 1998 og blir norsk statsborger om noen måneder.
Mara forteller at flere av vennene hans har blitt gale og fått store psykiske problemer etter at de kom til Norge.
–Norge skaffer seg selv problemer ved å la folk sitte altfor lenge i asylmottak. Man blir gal av det. I hjemlandene våre utsettes vi for krig og voldeligheter. I Norge får vi hjerneproblemer, sier han.
Etter en stund dukker det opp flere kompiser til de fire guttene vi snakker med utenfor Oslo City. Et par av dem forteller at de har blitt fratatt mobiltelefoner når de har blitt stoppet av politiet. En av dem har mistet fem mobiltelefoner på denne måten, en annen tre.
–Vi må vise kvittering for at de ikke skal ta fra oss mobilen, seier de.

– Registrer politifolkene
Anita Rathore i Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) oppfordrer ungdommene til å registrere tidspunkt og tjenestenummer til politifolkene som sjekker dem, og sende det til politiet.
Rathore mener politiet burde bruke mer ressurser på etterretning fremfor å kontrollere folk på gata, i sin jakt på kriminelle. Og hun er opptatt av hvordan de som blir rammet av kontrollene opplever å bli kontrollert.
– Selv om de som blir stoppet skiller veldig på hvordan det foregår, og hvordan de blir møtt av politiet, blir summen av dette over tid negativ. Ikke minst fordi de ser at hvite venner slipper unna, sier Rathore, før hun fortsetter.
– Ungdommene opplever at kulturen deres blir overforklart, mens det de opplever som konkrete problemstillinger, som politikontroller, ikke blir tatt opp

Tar opp internt
Politiinspektør Terje Kristiansen ved Oslo politidistrikt sier politiet ikke skal gripe inn overfor borgere når det ikke er grunnlag for det.
– Jeg har forsøkt å minne om at det er mange grupperinger og grupper av personer som er sammen uten at de er kriminelle. Politiet må være oppmerksomme på dette. Nulltoleranse betyr ikke at vi ikke lenger lever i en rettsstat, sier han.
Kristiansen sier politifolk skal oppføre seg ordentlig når de stopper folk, og at temaer som oppførsel og holdninger er noe de stadig tar opp internt.
– Men vi er en stor etat, legger han til.

Ikke plage lovlydige
– Ville det ikke være bedre å bruke ressursene på å drive etterretning i stedet for å stoppe folk på gata?
– Etterretning er viktig i alle deler av politiets arbeid, men vi må foreta kontroller også, siden det befinner seg veldig mange uten lovlig opphold her i landet.
– Har politiet lov til å frata folk mobilen, dersom de ikke går rundt med kvittering i lomma?
– Dersom det er skjellig grunn til mistanke om at mobiltelefonen er knyttet til kriminalitet, kan den beslaglegges på stedet. Beslaget vurderes så i neste omgang av påtalemyndigheten. Dersom påtalemyndighetens avgjørelse bestrides av vedkommende, vil beslutningen om beslag kunne bringes inn for domstolen, svarer Kristiansen.
Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, sier i en kommentar at politiet ikke skal plage folk som ikke er kriminelle.
– Politiet skal samtidig oppføre seg skikkelig mot alle, sier han.