Retten til å krenke

Author Recent Posts Leder Latest posts by Leder (see all) Kulturminister etterlater ingen minnesmerker - 10.06.2009 Tamilene er klare for demokrati - 11.05.2009 Derfor har Norge et ansvar - 05.05.2009 Dagbladet trykket en karikaturtegning laget av tegneren Finn Graff. Tegningen viste Israels statsminister Ehud Olmert stående smilende og i bar overkropp på en balkong med […]

Dagbladet trykket en karikaturtegning laget av tegneren Finn Graff. Tegningen viste Israels statsminister Ehud Olmert stående smilende og i bar overkropp på en balkong med et gevær i hendene. Sammen med et palestinsk flagg ligger skadede og/eller døde mennesker ute på plassen foran balkongen, mot en høy fengselsmur og vakttårn i bakgrunnen. Over porten i muren kunne leses: “Jedem das seine” (“Enhver får som fortjent”).

Tegningen ble klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Ifølge utvalget heter det følgende: ”Utvalget legger vekt på den store takhøyde karikaturen må ha og tradisjonelt har hatt i norsk presse. Det innebærer at satiren, som del av ytringsfriheten, både må kunne såre og krenke.”

Vebjørn Selbekk tror karikaturtegningen står sterkere i Norge etter at Dagbladet ble frikjent av PFU. Men han mener den ikke gjør det i forhold til å kritisere islam. – Graff har selv uttalt at han ikke tør å tegne Muhammed, og det synes jeg er et tankekors. Man har rett til å krenke jøder og kristne, men i forhold til islam er man forsiktig, sier Selbekk til Vårt Land.

Muhammed-tegningene ble også klaget inn til PFU, men utvalget mente at ”det ikke kan være slik at de forulempede eller krenkede kan gis noen slags vetorett over hva som skal publiseres. Et slikt prinsipp vil gi helt uakseptable konsekvenser for ytringsfriheten”, skrev PFU om Muhammed-tegningene, og Magazinet ble frikjent. Med andre ord kan ikke de krenkede sette premissene for hva som skal trykkes og ikke. Men er krenking ytringsfrihet dersom målet er bare å krenke?

Leder Tore Tvedt i den nynazistiske gruppa Vigrid ble nylig dømt for brudd på straffelovens paragraf 135a, som omfatter ærekrenkelser mot raser eller folkegrupper. Tvedt er kjent nynazist og har drevet med bevisst kampanje for å rekruttere ungdom til organisasjonen sin. FNs rasediskrimineringskomité uttalte i fjor at Norge brøt forpliktelsene etter FNs rasediskrimineringskonvensjon. Høyesterett frifant Terje Sjølie etter “rasismeparagrafen” i en straffesak i 2002, etter at han i en tale kom med sterkt nedsettende og krenkende uttalelser om jøder og innvandrere. Komiteen anbefalte i sin uttalelse at Norge ”treffer tiltak for å sikre at uttalelser som de Sjølie fremsatte i sin tale, ikke beskyttes av ytringsfriheten i norsk rett.”

Utfordringen ligger i å skille mellom hets og ytringsfrihet. Om Israels ambassade klager på tegningen er det fordi hun er krenket. Det som er ytringsfrihet for noen er hets for andre. Hvem definerer hva som er hva?