Tillit til politiet hindrer terror

– Avlytting og overvåkning er ikke nok. Politiet er nødt til å ha tillit i alle miljøer for å avverge terrorhandlinger, sier den britiske politisjefen Ali Dizaei.

Dizaei er muslim og Englands høyest rangerte politimann med minoritetsbakgrunn.
Nylig var han i Norge og snakket om politiarbeid i multietniske samfunn. Rundt 150 norske polititjenestemenn- og kvinner fikk høre at terrorisme og kriminalitet bare kan løses i samarbeid med miljøene.

Hatkriminalitet
– Kriminalitet blir løst fordi vanlige borgere ringer til politiet og melder fra om kriminelle handlinger. Det gjør de fordi de har tillit til, og tro på, politiet. Derfor må vi vise alle miljøer at vi respekterer verdiene deres, sa Ali Dizaei som er politisjef i Hounslow i London.
At politiet etterforsker hatkriminalitet og viser at de bryr seg om ofrene gir ifølge Dizaei politiet legitimitet i miljøene, som igjen øker sjansene for at folk rapporterer kriminelle handlinger og mistenksom oppførsel.

Tre kjennetegn
Den britiske politisjefen fortalte at det finnes tre ting som kjennetegner en terrorist. Vedkommende vil ha hevn, er ute etter en reaksjon fra omverdenen og vil bli gjenkjent.
– I motsetning til ranere og voldtektsmenn tror terrorister på en ideologi. De har støtte i miljøene sine og har blitt radikalisert over lang tid. De er ikke dumme, sa Ali Dizaei, før han dvelte ved spørsmålet om hvorfor ikke folk forteller at de kjenner en potensiell selvmordsbomber. Er det fordi politiet ikke har legitimitet i miljøene? spurte politisjefen.

– Ikke demoniser alle
Ali Dizaei sa at politiet må passe seg for å sette likhetstegn mellom enkeltpersoners handlinger og miljøer.
– Skill terroristene fra miljøet. Muslimske miljøer er i søkelyset nå, pass på at dere ikke demoniserer hele miljøet. Isoler terroristene og angrip maktbasen deres. Det hjelper ikke å bare kalle dem onde, lød rådene fra den erfarne politimannen.

Historisk kvinne
Det var Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) som arrangerte konferansen om politiarbeid i et multietnisk samfunn. Flere fremstående politifolk fra Storbritannia var invitert for å snakke om sine erfaringer. En av dem var Robyn Williams. I 1992 skrev hun historie da hun som den første svarte kvinnen ble forfremmet til Sergeant i politiet i Nottinghamshire. 11 år senere ble hun på ny historisk da hun ble inspektør samme sted. I dag er hun den høyest rangerte svarte kvinne i det britiske politiet.

Kjempet innenfor
– Rasisme og kjønnsdiskriminering var ikke i mine tanker da jeg gikk inn i politiet, fortalte Williams, som imidlertid raskt ble innhentet av virkeligheten.
– Men politiarbeid er for viktig til at jeg kunne overlate det til noen andre som kanskje ikke kom til å gjøre det riktig. Derfor bestemte jeg meg for å kjempe innenfor, sa Williams.

Hudfargen verst
Når Williams tidligere fikk spørsmål om hva som er verst av å være kvinne eller svart, måtte hun tenke på det. I dag mener hun imidlertid at hudfargen er verst.
– Stereotypene om minoritetskvinner går på at vi er tvangsgiftet, seksuelt sett lette på tråden og at vi kommer fra undertrykte samfunn, sa politikvinnen som har mottatt medalje fra dronningen for sin utmerkede innsats i politiet.

Alle nivåer
Robyn Williams sa at politietaten må rekruttere personer med minoritetsbakgrunn til alle nivåer, dersom den ønsker å gjenspeile befolkningen.
– Det er ikke vanskelig å rekruttere personer dersom man respekterer hvem de er, sa Williams. Respekt handler ifølge Williams blant annet om hva slags mat som serveres i politikantina og bønnetider. Hun hadde selv asiatiske venner som måtte forandre hvem de er, fordi politikantina ikke hadde maten deres.