Britisk politi må begrunne kontroller

I Storbritannia må politiet fylle ut et skjema hver gang de stopper og kontrollerer folk tilfeldig.

I skjemaet må politiet gi en begrunnelse for kontrollen. Vedkommende som blir stoppet og kontrollert har rett til å få en kopi av skjemaet i inntil ett år etter at han eller hun ble kontrollert. I tillegg får den som blir stoppet automatisk en kvittering for utført kontroll. I Norge finnes ikke noe av dette.

Forandring fryder
– Statistikken viser at mørkhudete har størst sjanse for å bli stoppet, sier politimann i Leicester, Manny Bharot.
Det viser seg også at politiet intensiverer kontrollvirksomheten på bestemte tider av døgnet. Tallmaterialet fra politiets kontroller gir også svar på hvorvidt bosted er en grunn til å bli stoppet.
– Dersom man ikke måler, hvordan kan man da planlegge? spør Bharot, med tydelig henvisning til den mangelfulle norske praksisen.
– Ikke vær redd for forandring, men vær redd dersom dere ikke forandrer, lyder oppfordringen.

Råtne epler
Politimannen fra Leicester innrømmer at det finnes ”råtne epler” innen politietaten. Institusjonell praksis og tankeløshet er andre årsaker som gjør at folk med minoritetsbakgrunn ikke får de tjenestene de har krav på.
– Når personer med pakistansk bakgrunn sier de ikke ser for seg en karriere innen politiet, må vi stille spørsmål om hvorfor det er slik, sier Manny Bharot.
Han mener det tradisjonelle synet på hva politiarbeid er for noe, bør endres.
– Kona mi fortalte om en politimann som ikke sa så mye galt, men som likevel ikke oppførte seg bra. Det var noe med måten han var på. Vi må rekruttere politifolk som kan forstå. Alle mennesker lengter etter å bli forstått, sier Bharot.

Dobbelt så hardt
Ranvir Dosanjh har jobbet som politimann mange forskjellige steder i Storbritannia.
– Jeg har opplevd å måtte jobbe dobbelt så hardt som mine hvite kolleger for å komme til samme nivå, sier Dosanjh.
Han mener det blir feil å kun fokusere på mer rekruttering av personer med minoritetsbakgrunn til politietaten.
– Kolleger med minoritetsbakgrunn må ha støtte, ellers forsvinner de ut. Vi kan ikke bare ha fokus på rekruttering, sier Dosanjh.