Store spørsmål – små svar

0Shares
Latest posts by Tonje Brustuen (see all)

Plaketten er forventet å vare en stund – det vil si minst så lenge solen lyser. På denne kan man lese om diverse finurlige vitenskapelige greier som jeg ikke forstår meg på, samt se en tegning av en naken kvinne og mann.

Prosjektet møtte negative reaksjoner fra flere hold. For det første fremstår menneskene for ”hvite”, og representerer dermed ikke hele menneskeheten. For det andre avslører plaketten jordens plassering i solsystemet, noe som vil være problematisk om våre potensielle naboer ikke er vennligstilte. Begge disse er forsåvidt fornuftige motforestillinger, på hvert sitt vis.

Men så ble det verre. I Chicago Sun-Times’ dekning av saken ble figurenes genitalia fjernet. Og LA Times fikk brev fra forargede lesere som anklagde NASA for å sende obskøne bilder ut i verdensrommet.

Jeg er oppriktig nysgjerrig på hva som driver en person til å skrive et slikt brev. Egentlig burde man vel ikke bli overrasket. Vi mennesker har en bemerkelsesverdig evne til å tenke smått. I dette tilfellet snakker vi riktignok om et flerkulturelt møte av en større dimensjon enn de vi sysler med til hverdags, men at streker på papir setter sinner i kok er visst noe man ikke kommer unna.

Det er tydelig at noen ting er viktige for oss, at det er ”noe” vi har behov for å snakke om. Men så vet vi ikke helt hvilke ord vi skal velge, og vi ender opp med å kjekle om ting som blir utrolig små i forhold til hva vi egentlig var opptatt av – som nakentegninger på romskip eller karikaturer i danske aviser.

Når det gjelder utenomjordisk liv kommer seksualmoral langt ned på lista over spørsmål jeg syns det er naturlig å ta opp. Og er ikke forplantning litt for sentralt til å skulle gjøres til tabu? Er ikke dette som å sensurere en lærebok i biologi fordi soppsporer er vulgære? Vil utenomjordisk intelligens bli fortørnet over strektegninger av en kvinnes vagina?

Man kan spørre til det rent går rundt for en. Pioneer 10 driver nå i retning stjernen Aldebaran i konstellasjonen Taurus. I januar 2003 kom siste melding fra flaskepostskipet, og nå seiler det videre for seg selv. Håper ikke de små grønne menn er alt for puritanske, da.