Hva betyr respekt?

Tonje Brustuen
Latest posts by Tonje Brustuen (see all)

Samtalen oppstod da jeg kom til å si at medlemmer av kriminelle gjenger ikke er særlig godt vennemateriale. Jeg rakk aldri å svare ordentlig på spørsmålet. Derfor prøver jeg her.

Har jeg respekt? For kriminelle? Jeg vet ikke en gang om jeg har respekt for mennesker generelt. Respekt kommer ikke uten betingelser, mener jeg. Respekt er aktelse, ærbødighet, å se en verdi, en kvalitet hos en person. Respekt er noe man gir til den som fortjener det, ikke noe man får automatisk, gratis.

Jeg kan strekke meg til å si at jeg har respekt for at andre har rett til egne meninger. Men jeg trenger ikke respektere meningene deres. Jeg kan ha forståelse for omstendighetene som har ført mennesker inn i livene de endte opp med. Men jeg trenger ikke respektere valgene de tok på veien. Stor respekt har jeg, derimot, for de som på tross av omstendighetene tok de andre valgene.

Så er det jo også forskjell på kriminelle handlinger. Og på det å gjøre feiltrinn her og der og å ha en identitet som kriminell. Slik sett kan jeg ha mer respekt for den som myrdet sin kone i sitt livs mørkeste øyeblikk, enn for den som med viten og vilje snyter på skatten år etter år, uten anger.

Spesielt lite respekt har jeg for den som ikke bidrar med noe, for den som har raske penger og kjapp nytelse som eneste mål. For den som lever for å spre frykt og å utnytte andre. For den som ikke viser andre den respekten som han eller hun selv krever å få.

Ralph Waldo Emerson har beskrevet hva det vil si å ha suksess: “Å ha ledd ofte og mye; å ha vunnet respekt av intelligente mennesker og kjærlighet fra barn; å ha fortjent ros fra ærlige kritikere og holdt ut når man ble forrådt av falske venner; å sette pris på skjønnhet, å finne det beste i andre; å forlate verden bare litt bedre – enten ved et sunt barn, en hageflekk, eller en forbedret sosial situasjon. Å vite at kun ett liv har pustet lettere fordi du har levd. Dette er å ha suksess.”

Så ja, de kriminelle er mennesker, de òg. Men er de respektable mennesker? Kanskje, om de har oppfylt i det minste noen av Emersons kriterier. Men ikke betingelsesløst, og slett ikke bare fordi de er til. Hva betyr respekt for deg?