Vi må reise grisen!

Jeg skal ikke gå gjennom hele hendelsesforløpet som førte til at en fremmed dame på trikken fortalte meg at hun prøvde å spise minst mulig gris.
Tonje Brustuen
Latest posts by Tonje Brustuen (see all)

Jeg skal nøye meg med å skrive hva jeg ikke sa til henne da hun forklarte hvorfor. –Når så mange mennesker ikke spiser svin, må det jo være noe i det, mente hun.

Grisen har et imageproblem. Det er til og med innbakt i språket. Når man kjører for fort grisekjører man, ekle gubber prater gris, når det pissregner er det grisevær, kjøkkenet mitt er en svinesti (bare hakket under det berømmelige bomba horehuset). Det er vel ikke nødvendig å utdype hva slags svineri som foregår på en grisefest. Og det hjelper slett ikke at vi plutselig fikk en stor muslimsk befolkning som tenker om bacon som vi tenker om kattekoteletter.

Selv norske nordmenn lar seg påvirke av behandlingen det stakkars dyret er utsatt for. Bystyrerepresentant for Demokratene, Kenneth Rasmussen, har på FN-oppdrag tømt Mogadishus gater ved hjelp av griselyder, og nå foreslår han å bryte opp en muslimsk demonstrasjon – ikke med tåregass og politihester, men med grisehyl og syltelabber.

Før nevnte medpassasjer falt også for grisepropagandaen. Det jeg ikke sa til henne, er at riktignok medførte svin lenge massive helseproblemer, men moderne dyrehold har gjort kjøttet mye sunnere og mer spiselig. Det er dessuten regelrett feil å si at man svetter som en gris, i hvert fall om man med dét mener at man svetter mye. Grisen har nemlig elendige svettekjertler. Og når den ruller seg i gjørme er det ikke fordi den syns det er så deilig med møkk i seg selv, men for å beskytte sin sarte rosa bust mot solforbrenning. Videre er grisen blant de smarteste dyrene, nesten på høyde med hunden. Fortjener et dyr som kan spille dataspill med trynet et så dårlig rykte, kanskje?

Jeg foreslår å reise grisen. Oppi alt styret er det lett å glemme at den ikke bare står for griseri, men også for triveligere ting, som griseflaks, for eksempel. Hva om høyttalerne på Torgallmenningen i stedet spiller Odd Nordstogas ”Kveldssong for deg og meg:” -Grisen står og hyler, i den stille kveld. Den skal ikkje slaktas, men hyler likevel.. Så kan vi henge opp plakater med Nasse Nøff, de tre små griser, miss Piggy og Heldiggrisen Babe, og dele ut marsipan- og polkagriser til alle som vil smake. Da tenker jeg det blir andre boller. Men mine gode ideer er vel dessverre som perler for svin.