Flom over Ørkenens Brud

Den syriske byen Palmyra har vært utsatt for ekstremvær i form av store mengder med regn. Dette har resultert i flom som på det høyeste har vært opp i tre meter.
Yousef Abu Afifi
Latest posts by Yousef Abu Afifi (see all)

Byen Palmyra, i hjertet av den syriske ørkenen, blir ofte beskrevet som “Ørkenens Brud”. Byen var senteret for et dynamisk rike fra 2. århundre. De praktfulle ruinene forteller om en heroisk historie under Dronning Zenobias tid.

Palmyra ligger omkring 200 km nord for Syrias hovedstad Damaskus. Den er oppført under UNESCOs lista over “Verdens Arv”. Rundt Palmyra er det ørken og halv-ørken så langt øyet kan se.

For meg som er født og oppvokst i Syria, er det i hvert fall én ting jeg ikke venter å oppleve i ørkenen: Flom. Men flom har det nettopp vært i Palmyra. Store mengder med regn har resultert i flom som på det høyeste har vært opp i tre meter.
– Nedbørsmengden har vært opp i 53mm, sier Mahmoud Abdallah, leder i Palmyra Bondeforening til SANA (Syrian Arab News Agency). Hendelsen er ekstraordinær, området tatt i betraktning.
De fleste husene i regionen ble oversvømt av flomvannet, samt hovedveien mellom Homs og Palmyra..
Det som er mest oppsiktsvekkende er at Palmyra og den syriske ørken ikke har vært vitne til slikt vær i hvert fall de siste førti år, i følge Abdallah.

Syria ligger i et av verdens områder som er aller mest truet av tørke og vannmangel som konsekvens av klimatiske endringer. Flommen over Ørkenens Brud er en påminnelse om at byer og land som er truet av tørke, ikke kan se bort fra også å bli rammet av flom. Tvert imot: Når regnet endelig kommer, kan ødeleggelsene bli desto større når jorda er blitt steinhard av tørken, og vannet renner over den i stedet for å sive igjennom.

I følge den fjerde rapporten fra FNs klimapanel vil være verden være vitne til mer ekstremvær, og de landene som er mest utsatt vil kunne oppleve både flom og langvarige tørkeperioder.