Bjarne Håkon Hanssen er ansvarlig for Ashoks liv

På Sri Lanka eskalerer borgerkrigen og titusenvis er på flukt. FN advarer og anbefaler ny vurdering av alle tidligere asylsøknader.

Bjarne Håkon Hanssen må nå øyeblikkelig instruere utlendingsmyndighetene om å hente 13 år gamle Ashok hjem til Norge og Lørenskog.

Onsdag 24. mai ble Ashok hentet av politiet hjemme hos fosterfamilien sin på Fjellhamar. Etter å ha bodd i Norge i fire år ble han sendt alene til Sri Lanka. Her har han verken mor eller far som kan ta vare på han. Behandlingen skapte sterke reaksjoner fra venner og lokalmiljø, kommunestyre og norske organisasjoner.

Norske myndigheter sa de ville statuere et eksempel for å skremme andre fra å søke asyl i Norge. Men ingen av kriteriene som UNE satt før utvisningen er oppfylt: Han er ikke gjenforent med moren sin, han har ikke fått skolegang og sitter isolert på rommet sitt på grunn av sikkerhetssituasjonen.

Det er tydelig at behandlingen av Ashok har vært en brikke i et politisk spill. Fakta og hensynet til et barn som har bodd fire år i Norge har blitt satt til side for å kunne videreføre Erna Solbergs asylpolitikk. Ashok bor nå i Sri Lankas hovedstad Colombo, av UDI og UNE tidligere ansett som trygt nok å tvangsreturnere asylsøkere til. I en ny landrapport advarer imidlertid FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) om en generell forverring i sikkerhetssituasjonen, og videre at unge tamiler fra Colombo nå er “spesielt sårbare for kidnappinger, plutselige forsvinninger og drap”. I tillegg er den generelle skepsisen mot Norge og nordmenn med på å sette Ashoks sikkerhet i fare.
Situasjonen på Sri Lanka er nå så alvorlig at det haster å hente Ashok hjem til Norgen.

Til syvende og sist er det Bjarne Håkon Hanssen som er ansvarlig for behandlingen av Ashok, og det er hans ansvar å hindre at et barns liv settes i fare på grunn av regjeringens asylpolitikk.

Nå må Hanssen svare på hva som gjøres for å sikre at Ashok får en ny behandling, på bakgrunn av FNs siste rapport.