Spør ikke om en kvinne har skylda for voldtekt

Spør heller om mannen har rett til å tilfredsstille sine behov på bekostning av en kvinnes selvbestemmelsesrett. Voldtekt eller andre seksuelle overgrep innebærer å bli tvunget til eller presset til seksuelle handlinger mot sin vilje.

Handlingen er en grov krenkelse av kvinnens menneskeverd, og gir ofte langvarige psykiske skader m.m. Det er helt paradoksalt at mannens handling skal tilsløres med kvinnens flørting. På hvilket grunnlag skal voldtektsmenn forsvare sine handlinger uten å ta i betraktning sin egen lyst, behov og makt til å tvinge en annen person? Hvor er mennenes samvittighet og etiske prinsipper?

En undersøkelse som avslørte menns holdninger om at det er kvinner som har ansvaret for mannens handlinger, bekrefter at likestillingskamp fortsatt betraktes som en feministkamp. Arbeiderpartiet er opptatt av at likestillingskamp gjelder både menn og kvinner. Likestillingsutfordringer er ikke kun forbeholdt kvinner. Vi kan ikke oppnå full likestilling dersom menn ikke er med og innser at utfordringer må bekjempes ved at menn og kvinner samarbeider og har samme målsettinger i stedet for å være opptatt av å plassere ansvar for sine handlinger.

Sosialdemokratiske verdier som Arbeiderpartiet står for vektlegger et samfunn med frihet, der menneskene er frie og likestilte og har innflytelse på sine livsvilkår. Frihet forutsetter rettigheter som ytringsfrihet, og rettssikkerhet. Solidaritet mellom menn og kvinner er en forutsetning for å skape et slikt samfunn som ivaretar alles menneskeverd og frihet. La oss samarbeide, menn og kvinner, og finne gode løsninger på voldtektsproblemet.