Britenes krigsherre tar hatten og går!

Presset ble for stort for den engang stormende Tony Blair. Ti år etter at han vant en brakende historisk seier, tar han sin hatt og går.
Amal Wahab (Kairo)
Latest posts by Amal Wahab (Kairo) (see all)

I 1997 fornyet han Labourpartiet, og sikret en rød seier etter 18 år med sammenhengende konservativt styre. Uansett hvordan britene selv ser på Blairs innenrikspolitikk er det for krigen i Irak han vil bli husket – og dømt.

Blairs vendepunkt til en sentral figur på den internasjonale arenaen kom i kjølvannet av 9/11. 67 britere mistet livet, og Blair fikk muligheten til å vise et ’Churchilliansk’ ansikt, som få visste han hadde. Siden den gang har mottoet hans vært ’skulder mot skulder’ med USA i kampen mot ’terror’.

I arabiske medier (og vestlige også for den saksskyld) har han ofte blitt beskrevet som Bush’ bortskjemte hund. Det var aldri et nei i hans munn til politiske vedtak som ble fattet over Atlanteren.

Blair hadde ført Storbritannia i krig før – både i Kosovo og i Sierre Leone. Det var bare det at krigen i Afghanistan og senere invasjonen av Irak skulle vise seg og få langt mer alvorlige konsekvenser for Blair og hans regjering.

Jeg tror historien ville dømme både Bush og Blair hardt – de vil huskes for de hundretusener av menneskeliv de har på samvittigheten gjennom en krig bygget på løgn og manipulering.

Det gjorde ikke noe forskjell for Blair at alle etterretningsrapporter viste seg å være falske og løgnaktige: Irak hadde ingen masseødeleggelsesvåpen. Irak hadde ikke kjemiske våpen. Men dette var ikke noe nytt i og for seg! FN-inspektørene hadde forgjeves forsøkt å nå frem med dette budskapet i forkant av krigen. For Blair var det ikke så farlig – han og Bush hadde allerede bestemt seg for å ta innersvingen på Saddam. De var så totalt overgitt tanken om å bli kvitt deres tidligere allierte, at de gav F i hva som skjedde etter en eventuell seier. Da de ikke fant noen farlige våpen, begynte gjengen å snakke om å innføre demokrati! Høres ikke det vakkert ut? Dessuten var det så mye korrupsjon at de skulle vaske og skure og gjøre slutt på den omfattende korrupsjonen i Saddams Irak.

Ironisk nok ble Blair den eneste sittende statsministeren i britisk historie, som skulle utspørres av politiet i forbindelse med en større politiundersøkelse av en kriminalsak: I desember 2006 var sentrale britiske politikere mistenkt for å ha betalt saudiarabiske prinser store bestikkelser, for å få igjennom en salgsavtale av avanserte og ekstremt dyre britiske krigsfly med det rike oljelandet. Selv om det aldri ble tatt ut tiltale mot Blair, var spesielt fire av hans sentrale medarbeidere i fokus hos politiet. Ingen ble tiltalt, men korrupsjonssaken hadde allerede skadet Blairs regjering.

Blair har alltid ment at Storbritannias interesser er best ivaretatt gjennom en blind allianse med Bush og USA. Jeg tror han vil oppdage at han tok grundig feil. Bush leder nemlig et synkende skip. Det kan ta litt tid før skipet synker, men når det skjer, vil Blair bli husket som mannen som ledet Storbritannia til grunnen.