Smakløst

Det florer av anmeldere. Innen musikk, film, teater, litteratur og nå også servisedesign.

Det siste gjelder da servisedesignen til Ari Behn som ble slaktet fullstendig av en såkalt ekspert. Og slike eksperter, som vet hvordan ting skal være, er det mange av. Mange nok.

Disse anmelderne lever av å fortelle oss, uskyldige uvitende mennesker, hva som er bra av musikk, film og litteratur. De forteller oss hva vi bør like og derav også hva vi ikke bør like.

Så vil noen kanskje si: ”Ja, men vi må jo anmelde musikk og bøker og sånt.” Ok, men hvorfor må vi det? For å kvalitetsteste? Men hvorfor er det et fåtall mennesker (les: anmeldere) som skal kvalitetsteste? Hvis de virkelig skal være kvalitetens voktere bør alt anmeldes.

Alle bøker, alle cder, alle teaterstykker osv. Slik det er i dag, gjøres det et utvalg av hva som anmeldes. Hvordan et slikt utvalg gjøres, og hvilke kriterier som er gjeldene, vet jeg ikke.

Men følgene av dette er at det muligens sendes ut et signal om at det som ikke anmeldes er så dårlig at det ikke er verdt å vurdere engang. Men det blir rett og slett urettferdig å ikke anmelde alt.

Jeg vil demokratisere smaken. La folk selv bestemme hva de liker eller ikke liker. Frid Ingulstad selger haugevis med bøker, men jeg har aldri lest eller sett en anmeldelse av henne.

Danseband er populært, veldig populært, men jeg aldri sett det anmeldt i noen såkalte kulturmedier.

Hverken Ingulstad eller danseband hadde solgt så mye hvis det hadde vært ”dårlig”. Det er på tide å knuse høykulturens borg og anerkjenne alle kulturelle uttrykk som hva de er: kulturuttrykk.

Min løsning på dette er to alternativer: 1. Alt anmeldes. Alle bøker, alle cder, alle teaterstykker, alle konserter, alle filmer. Alt. 2. Ingenting anmeldes. Som følge av dette vil en del mennesker miste jobben, men vi får i hvert fall demokratisert litt. Folket vil selv kunne vurdere hva som er bra eller ikke. Det vil salgstallene vise.

Når det gjelder kvalitetssikring så skjer det i forlag, plateselskap, filmstudioer osv. Ikke hvem som helst får gitt ut en bok, cd eller laget film i Norge.

Da er konklusjonen: Vi trenger ikke anmeldere. Punktum.