“Onde dager skaper onde mennesker!”

Palestinerne lider – igjen! De lider på Gazastripen under intensiv israelsk bombing, de lider i kjølvannet av de indre kampene mellom Fatah og Hamas som blusser opp med jevne mellomrom. Og som om ikke dette er nok, har vi i den siste i rekken av lidelser kampene i Nahr El Bared, en palestinsk flyktningleir i Nord-Libanon.
Amal Wahab (Kairo)
Latest posts by Amal Wahab (Kairo) (see all)

Der bor en liten gruppe med ekstreme gærninger som kaller seg Fatah al-islam.
I følge BBC er det rundt 150 til 200 militante fra den ekstreme organisasjonen inne i leiren. Selv om organisasjoner nekter for å ha bånd til Al-qaida, har de sagt at de har respekt for Al-qaidas ideer.

Hittil har over 80 mennesker mistet livet i det som beskrives som de verste interne kampene siden borgerkrigen endte for 17 år siden. Blant de drepte er det mange sivile. Det er usikkert hvor mange flyktninger det i utgangspunket var. Sannsynligvis kan så mange som 40 000 flyktninger ha bodd i leiren før kampene brøt ut. I følge Reuters er det minst 10 000 mennesker som har flyktet.

Palestinerne er sannsyneligvis det folkeslag med flest flyktninger i verden. Tallet på flyktninger ligger et sted mellom 400 000 og 600 000 tusen flyktninger. Fatah al-islam har så å si ingen støtte hos palestinerne.

Hassan Nasrallah, lederen for Hisboallah, en organisasjon som forresten har bred støtte i den arabiske gaten enten de er sunni eller shia, har uttalt at: – Nahr el-Barad-leiren og palestinske sivile er en rød linje. Vi vil ikke godta eller være delaktig i en slik militæroperasjon, sa han på libanesisk TV. Han gjorde det klart at han går inn for en politisk løsning på problemet.

Han poengterte at han ikke var villig til å la Libanon bli en slagmark for USAs kamp mot det de kaller terror. Og det har han ganske så rett i.  Den libanesiske forsvarsministeren har konstatert at det er fattet vedtak om full eskalering av angrepet på flyktningleiren, og har allerede bedt USA om ekstra ammunisjon – og fått det!

Nasrallah har rett i at Libanon fort kan bli et sted ” der USA kjemper sin kamp”. Andre frykter at det kan være starten på en spredning av konflikten i Irak – at ekstreme grupper vil vokse som uønskede avvikende avkom overalt i Midtøsten og sakte men sikkert sette hele regionen i flamme.

I Kairos gater kommer jeg i prat med en taxisjåfør jeg en dag satt på med. – Vi vil fortsette å få slike misavl, så lenge alt er så urettferdig i denne verdenen, sier han. Han henviser til palestinernes lidelser gjennom generasjoner. Det gjør også Nadia Mustafa, som er professor i statsvitenskap ved universitet i Kairo. Hun understreker at den amerikanske aggresjonen, og den israelske okkupasjonen i området nødvendigvis må skape en motreaksjon. – Noen ganger kommer reaksjonen i form av slike ekstreme organisasjoner. Når det gjelder palestinerne, er det klart at når de har vært flyktninger uten land, uten selvrespekt, uten menneskeverd i snart 60 år – når tredje generasjon fortsatt lever som flyktninger, så kan man ikke vente at alt er fryd og gammen. Avvikende fenomen skaper avvikende mennesker, fremhever Mustafa. Henrik Ibsen ville sikkert ha sagt seg enig. Han mente nemlig selv at ”Onde dager skaper onde mennesker!”