Wiesenthal-senteret krever utenriksminsterens avgang

Simon Wiesenthal Centre krever den umiddelbare avgangen til Romanias utenriksminister Adrian Cioroianu for uttalelser han skal ha kommet med under et offisielt besøk i Egypt nylig.

Romania

Cioroianu skal ha sagt ”at ørkenlandskapet ville vært et passende sted for alle våre landsmenn som gjør skam på Romania og imaget folk har av oss i utlandet” og til og med spøkt med planer om å kjøpe flere kvadratkilometer egyptisk land for å bygge ”fengslet sitt”. Kommentaren kommer rett servert i en internasjonal polemikk, hvor Italia de siste ukene har deportert hundrevis av rumenere uten oppholdstillatelse, hvor flesteparten er fra sigøynerminoriteten. Deportasjonsbølgen startet etter en svært brutal mord på en italiensk kvinne, utført av sigøynere.
Wiesenthal-senteret har i et brev krevd at Cioroianu får sparken fra statsminister Carin Tariceanu og han må komme med en offentlig beklagelse for opptrinnet. I brevet står det ”at statsminister Tariceanu må ta avstand fra disse uttalelsene, som minner om gammelt gufs fra nazi-tiden og Hitlers planer om å sende jødene i de okkuperte områdene til Madagaskar som ikke var ment å havne i konsentrasjonsleirene, melder nyhetsbyrået AFP.

Tibet
Bekymring over stadig kinefisering

Sentraladministrasjonen i Tibet uttrykker sterk skepsis og bekymring over en stadig større andel av kinesiske arbeidsinnvandrere i Tibet-provinsen.
Kalon Tempa Sering, internasjonal informasjonssekretær i den tibetanske eksilregjeringen i Nord-India hevder overfor nettstedet tibet.com”at kinesere i hopetall og en grovere utnyttelse av provinsens naturressurser fra regjeringen i Beijing i større grad enn før er en trussel mot tibetanernes evne til å holde på tradisjonelle verdier og kultur.”
Stadig flere fattige kinesere østfra, særlig fra Han-majoriteten, uten særlige økonomiske utsikter i de overbefolkede storbyene ankommer Tibets urbane sentra. De er ofte bedre utdannet enn den opprinnelige befolkningen, og de ender opp med å utkonkurrere tibetanere når det gjelder jobb og bolig. Mange kommer for å jobbe i de svært lukrative gruvene.
– Vanlige folk i Lhasa ender opp i slumstrøkene, mens lykkejegerne østfra karrer til seg en aldri så liten formue og bidrar minimalt til provinsens økonomi, hevder Sering.

Chile
Kongolesisk familie truet av skinheads

En opprinnelig kongolesisk familie som ikke vil stå frem ved navn, fortalte nyhetskanalen Canal 13 om at de ikke lenger føler seg trygge i sitt eget hjem etter at de to sønnene skal ha blitt jaget på vei hjem av en ungdomsgjeng. Kongoleserne måtte flykte hals over hode fra borgerkrigen i hjemlandet og fant ved et lykketreff et nytt hjem i Comuna Independencia nord i hovedstaden Santiago.
– Vi føler oss ellers godt integrerte, og innser at de fleste chilenere er greie og hyggelige folk, men nå føler vi rett og slett frykt og avmakt, sier den ene av foreldrene til Canal 13.
Ungdommene skal ha uttalt at ungdommene kom med svært rasistiske utsagn under jakten. Nynazistiske grupperinger, og særlig ungdomsgrupper har økt i omfang de siste årene. Carabineros, det chilenske politiet, hevder angrep på folk med mørkere og svart hudfarge har økt, etter at flere afrikanere, afrokaribere og colombianere har slått seg ned i landet.