- – Ubehagelig, men nødvendig bok - 08.12.2024
- Urban Legend ute med ny sesong - 07.12.2024
- Funksjonsvarierte Amir hetset: – Ingen grep inn - 06.12.2024
I et land som står ved veiskillet mellom Europa og Midtøsten, mellom det tradisjonelle og det moderne, mellom slør og miniskjørt, har den stadig voksende religiøse skare funnet sin yndling i Özdemir Ferdun.
Özdemir Ferdun: rocker med et religiøst og politisk budskap
Ferdun er i 20-årene, og som mange unge kosmopolittiske tyrkere holder han til i Istanbul, hvor han jobber som låtskriver, sanger og DJ. Tekstene i låtene hans handler ikke om sex, dop og alkohol, men om troen på Allah. Han mener det kom helt naturlig å kombinere religiøst budskap med heftige rockerytmer.
– Jeg har mange venner her i byen som holder på med musikk og vært gitarist i mange år. Siden jeg også har vokst opp med å høre på tradisjonell religiøs musikk, så tenkte jeg det kunne gå an å blande stilene, forteller han til webzinet theworld.org.
I Tyrkia, den islamske verdens klart mest sekulære stat, har politikken siden 1990-tallet gått i retning av større aksept for religiøsitet. Ferduns musikk er likevel preget av politisk kontrovers.
Tekstene i låtene hans handler ikke bare om troen, men også om å vise motstand mot USAs krigføring i Irak og Afghanistan, om Russlands nedslaktning av tsjetsjenerne, Israels folkemord på palestinerne og om hvordan tyrkiske innvandrere diskrimineres i vestlige land.
Den frittalende stilen hans har ført til kritikk og bekymring fra deler av det etablerte og sekulære Tyrkia. Musikkprofessor ved Technical University of Istanbul, Songul Ata, vil at foreldre og myndigheter skal lære sterkt påvirkelige ungdommer å vise aktsomhet.
– Når budskapet og ordene Allah og paradis repeteres så ofte, og det skapes en slags fatalistisk suggesjonsstemning, kan det være farlig, hevder hun.
Tyrkias kanskje fremste islamrocker avviser disse påstandene konstant. Han mener musikken han lager har appell til yngre lyttere nettopp fordi den tar opp alvorlige temaer, som maner til samfunnsengasjement.
– Ikke alle ungdommer sitter og ser på de lettkledde modellene som danser i de private TV-kanalenes underholdningsshow. I verden i dag pågår det en åpen krig. Land invaderes, folk drepes og vi mennesker er alle langt fra kjærligheten. Gjennom rocken ønsker jeg å uttrykke den virkeligheten som vi alle opplever, samtidig som jeg vil vise et glimt av håp gjennom det islamske budskapet.
Ferdun og andre religiøse musikere har allerede avtalt med ulike promotorer som vil ta dem ut til USA og land i Vest-Europa. Hovedgrunnen er at stadig flere innvandrere av tyrkisk bakgrunn, særlig unge, blir religiøse og gjerne vil høre på bandene som rocker på islamsk vis.
Sami Yusuf: innvandrermusiker med foten i tre kulturer
Mens Ferdun synger om urettferdighet, krig og diskriminering, befinner seg iransk-britiske Sami Yusuf helt på andre siden av skalaen.
27-åringen som av mange kalles for ”den islamske verdenens fremste rockestjerne” vil helst fremme verdier som håp og troens evne til fred. Yusuf har sunget for 55 000 i Casablanca og for et sekssifret antall i hjembyen London sommeren 2005 under fredskonserten ”A Peace for Darfur”.
Yusuf ble født i Iran i 1980, like etter revolusjonen, i en kunstnerfamilie av aserbajdsjansk herkomst som valgt å reise fra islamistregimet til Ealing i Vest-London, hvor han vokste opp. Yusuf hadde absolutt anlegg for musikk, men ”ville ikke ende opp som en fabrikkert slave av et plateselskap”. Etter nøye overlegninger og flere oppfordringer fra nærmeste familie og venner valgte han å satse på en karriere innenfor musikk.
– Jeg så mye håpløshet og et identitetsvakuum blant unge som har samme bakgrunn som meg, og det var det som egentlig ”pushet” meg til å gjøre dette. I Vesten er det veldig vanskelig å være ung og muslim, hvor du utsettes for et stadig krysspress, sier han til nyhetsbyrået AFP.
Yusuf ser egentlig ikke på seg selv som en religiøs musiker, selv om han ofte omtales som en. Stilen hans er blanding av rock, hard-pop og orientalske rytmer, som synges både på arabisk og engelsk.
– Låtene mine handler ofte om Allah, men samtidig også om verdier vi alle deler som samfunnsborgere, forteller han.
Redaktør i det asiatisk-britiske magasinet Q-News, Fareena Alam, kaller Sami Yusuf for ”vår fremste nåværende rollemodell”.
– Ikke bare kan han rocke og være talentfull på scenen, men han er også veltalende og har en gjennomtenkt vesen, sier hun til AFP News.