Oscarnominert støtter kampen for urinnvånernes rettigheter

Skuespillerinnen Julie Christie, best kjent for rollen som Lara i filmatiseringen av romanen Doktor Zhivago og uttallige filmproduksjoner ellers, har nylig blitt utnevnt til offisiell æresambassadør av organisasjonen Survival International.

Storbritannia

Ifølge direktør Stephen Corry er det hennes utrettelige innsats i løpet av de siste 30 årene som har ført til utnevnelsen.
Christie, som i år er aktuell for BAFTA-prisen og i tillegg er Oscarnominert, har bl. a engasjert seg sterkt for buskfolket i Kalahari-ørkenen i det sørlige Afrika. Hun laget en reklamekampanje mot gruveselskapet Beers, som gjør diamantutvinning på urbefolkningens områder.

Ecuador
Vekst blant skinheads

Stadig flere voldelige episoder hvor nynazistgrupperinger er involvert bekymrer ecuadorianerne. Et økende antall grupper har sprunget ut i byer som Quito, Cuenca og Guayaquil, med målsetningen om å ”rense samfunnet for nedrige elementer”.
Avisen El Universo kom i kontakt med en slik gruppe som kaller seg selv ”Nacion Aria de Guayaquil”. Lederen, som blir omtalt som ”Ramon”, er i 25-årsalderen og hevder han er en ekte patriot. I sine egne øyne gjør han og hans meningsfeller landet en tjeneste.
Organisasjonen INREDH, som jobber med menneskerettighetssaker i Ecuador, advarer mot utviklingen fremover. Advokat Andres Borja, som har et nært samarbeide med foreningen, skriver at fremveksten av skinheads- og nynazistgrupper kommer som en naturlig følge av en stadig mer brutalisert samfunnsutvikling i landet.
– Fattigdommen og forskjellene har økt sterkt de siste 10 til 20-årene. Vi har også vært vitne til stor politisk ustabilitet, og mange utnytter sjansen til å spille på folks misnøye.

USA
Setter minoriteter opp mot hverandre

En reklamekampanje i USA skaper bekymring blant landets innvandrerorganisasjoner. I et framstøt overfor landets svarte innbyggere i forkant av Black History Month framstilles ulovlige innvandrere som negativ og utidig konkurranse for svarte på arbeidsmarkedet. Svartes arbeidsløshet settes i sammenheng med den ulovlige innvandringen i landet, gjennom en kampanje som først ble lansert på radiostasjoner i Atlanta, Georgia. Flere organisasjoner for den svarte befolkningen og fagforeninger står bak kampanjen. Det melder nettstedet Immigration News Daily.
Arbeidsløsheten blant den svarte befolkningen I USA nådde et nytt høydepunkt i januar i år med 9,2 %, skriver nettstedet. Latino-organisasjoner slik som Mexican America Legal Defense er redd for at fokuset på ulovlig innvandring og at dette settes i direkte forbindelse med arbeidsledighet blant svarte skal nøre opp under motsetninger mellom den svarte befolkningen og andre minoriteter i landet, berettes det.