Kypros
Greske og tyrkiske myndigheter i Kypros har gjennomgått tøffe forhandlinger før åpningen av grenseovergangen, som fant sted 3. april. Kypros’ president Kristofias Dimitris, og Nord-Kypros’ ”de facto”-statsoverhode, Ali Talat Mehmet, har siden 2005 hatt en dialog angående en åpning og avmilitarisering av området.
Kun tolv timer etter seremonien ble Ledra Street-grenseovergangen igjen lukket på gresk side etter at politimenn fra tyrkisk-kypriotisk side hadde gått inn i den 70 meter lange FN-sanksjonerte buffersonen og nektet å forlate sonen, ifølge kilder i det kypriotiske politiet. Etter protester fra sivile og intervensjon av FN-styrker, trakk omsider de tyrkisk-kypriotiske politistyrkene seg tilbake, noe som gjorde at man på gresk side kunne gjenåpne overgangen.
– Etter rådslagning med FN har vi fått forsikringer om at dette aldri mer skal gjenta seg, sa politisjef i Nicosia, Kypros Michailidis, til BBC News.
Peru
Utvandrerregnskap utgitt
IOM, International Organization of Migration, har nylig kommet ut med to nye publikasjoner om peruansk utvandring, årsaker og virkninger. ”Regnskapet” inneholder enormt interessante data for regjeringer, organisasjoner, forskere og den interesserte allmennheten.
Begge publikasjoner er produsert i samarbeide med Perus utenriksdepartement, landets Nasjonale institutt for statistikk og informasjon (INEI) og Direktoratet for migrasjon (DIGEMI). Sentrale emner er bl a trender i landets utvandring, sosioøkonomiske faktorer i hjemlandet og pengeoverføring fra utlandet til Peru.
Informasjonen er tilgjengelig på nett:
http://www.oimlima.org.pe/ (foreløpig kun på spansk)
Qatar
Kirkebygging tillatt fra øverste hold
I påsken ga Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani, emiren av Qatar, tillatelse til byggingen av kirken Our Lady of the Rosary i hovedstaden Doha. Flere konservative imamer og høyere islamske instanser har protestert mot kirkebyggingen, ifølge bladet Strategy Now.
Stadig flere ikke-muslimer som gjestearbeidere i Qatar har ført til at de ulike lands myndigheter gir flere konsesjoner til tempel- og kirkebygninger. Strategy Now skriver at stadig flere av landets 60 prosent utlendinger er katolikker fra Libanon, Filippinene og India.
Kristne utlendinger har en privilegert stilling i det nokså liberale Qatar. Flere av araberstatene har lovforbud mot kirke- eller tempelbygging og åpen praktisering av andre religioner enn den islamske. Enkelte land tolererer seremonier i private hjem blant buddhister og kristne.