Tar opp korrupsjon med Tanzanias president

En rapport viste nylig at så mye som 150 millioner kroner i bistandsmidler er sporløst ”forsvunnet” i Tanzania. Utviklingsministeren innrømmer feil, og vil nå ta problemet opp med presidenten i landet.
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Pengene som ingen kan redegjøre for er trolig enten underslått, misligholdt eller regelrett stjålet fra prisbelønte prestisjeprosjekter knyttet til kjente landemerker som fjellet Kilimanjaro og i nasjonalparkene Ngorogoro og Serengeti.

Må tilbakebetales
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) mener at dersom det viser seg å være sant at norske bistandsmidler er misbrukt, så skal de tilbakebetales.
– I kontrakten vi har med våre samarbeidspartnere står det at dersom norske midler er misbrukt, er vår reaksjon å kreve disse pengene tilbakebetalt. De skal selvsagt
betales tilbake så langt det er mulig, sier Solheim.
PricewaterhouseCoopers er et revisjonsfirma som i mange år har blitt brukt av den norske staten. Nå innrømmer statsråden at feil har blitt begått og at revisjonen ikke har vært tilstrekkelig.
– Revisjonen har ikke vært god nok. Det vil vi ta tak i, og sørge for at vi bygger opp en enda bedre kompetanse for å forhindre at slikt skjer, sier Solheim

Statlig besøk
Solheim forteller videre at Utenriksdepartementet allerede har opprettet en egen varslingstjeneste for korrupsjon, der alle medarbeidere som mistenker noe kan melde fra, forteller Solheim.
Det finnes nå en sentral kontrollenhet i departementet, og departementet støtter riksrevisjonen i ulike land, korrupsjonsjegere og kampen mot skatteparadiser, får Utrop opplyst fra departementet.
I slutten av måneden reiser Solheim sammen med statsminister Jens Stoltenberg til Tanzania. De vil blant annet ta opp spørsmålet om korrupsjon og misbruk av norske bistandspenger.
– Det er noe av det vi skal snakke med president Jakaya Mrisho Kikwete om, sier Solheim.

Oppmerksomme
Hos riksrevisjonen får vi opplyst at et samarbeid mellom utviklingsministeren og Norad er planlagt for å se hvordan man kan forbedre situasjonen.
– Samarbeidet skal først og fremst prøve å finne ut hvordan man kan tilrettelegge kontrollordninger i de ulike prosjektene, slik at de kan fungere bedre, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.
Kosmo mener ambassader også må settes i stand til å følge opp, slik at de får til en bedre kontroll og oversikt enn det som har vært tilfellet så langt.
– Tror du Norge har vært altfor naive ved å tro at korrupsjon ikke skulle ramme bistandsmidlene i utlandet?
– Både ja og nei. De fleste har vært rimelig klare over at det finnes risiko i slike bistandsprosjekter, sier Kosmo.
– Men at det skulle skje i så stor omfanget var det ingen som forventet seg, fortsetter han.
Riksrevisoren mener at hvis det finnes en mulighet, skal alle som hadde noe med dette å gjøre stilles til ansvar. I tillegg trenger man å skjerpe internkontroll, oppfølging og overføring av disse midlene og utvikle riksrevisjonen i landene Norge samarbeider med.

Roser Solheim
Kosmo roser utviklingsministeren for å ha stått fram og innrømmet at det er blitt begått feil. Han synes det er prisverdi at Solheim tar dette alvorlig, og tror ikke dette kommer til å ramme den norske givergleden
– Det er bra at utviklingsminister ser ut til å ta fatt i dette, sier Kosmo.