Ansikt i fokus: Øystein Alme

– Jeg vil være såpass offensiv i mitt språkbruk overfor Kinas regjering at jeg mener Tibet-politikken deres et er kulturelt folkemord, sier sunnmøring, forfatter og daglig leder i Voice of Tibet, Øystein Alme.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

I snart tolv år har radiokanalen Voice of Tibet prøvd å trenge gjennom statlige kinesiske støysendere som skal hindre andre stemmer enn Beijing-regjeringens versjon fra å nå til lytterne i provinsen. Utrop har, særlig i lys av den siste tids hendelser, tatt seg tid til å snakke med hovedtalsmann og ildsjel i den knøttlille radiostasjonen.

Først, Alme, kan du fortelle litt mer om Voice of Tibet?
– Kanalen ble stiftet i 1995, men sendingene kom ikke i gang før i mai 1996. Voice of Tibet har daglige programmer på tibetansk og mandarin-kinesisk. Vi sender over kortbølgenettet, satellitt og ikke minst på nett. Vi har senderekkevidde til hovedstaden Lhasa og områdene rundt, vel vitende om at folk lytter til oss på eget ansvar siden det er straffbart for tibetanere å høre på utenlandske medier som ikke er godkjent av regimet.

Nylig har OL i Beijing blitt blandet inn i konflikten. Tror du Kina kan holde lekene etter all det som har skjedd nylig?
– Ja, uten tvil. Det vi har sett til nå fremstår ikke som noe særlig gjennomført internasjonalt press på landet, kun som symbolske
handlinger med sterke
kritiske trekk overfor Kinas politikk i området.

Har radiokanalen hatt problemer med kinesere i Norge?
– Egentlig ikke. Til det har vi altfor liten tilstedeværelse i det norske
offentlige medielandskapet. Jeg har personlig ingen andre
problemer enn at jeg ikke får utstedt visum av den kinesiske
ambassaden i Oslo på grunn av engasjementet mitt, hvis du
kan kalle dette for et uromoment.

Hva mener du selv om den siste tids utvikling i provinsen?
– Kinesiske myndigheter har brukt 14. mars-protestene til
å legitimere en hardere linje når det gjelder undertrykking av tibetanerne. Overgrepene og det kulturelle folkemordet fortsetter som før. Sikkerhetsstyrker og politi går særlig løs på nonner og munker bare for å fremprovosere flere demonstrasjoner og påfølgende arrestasjoner. Folk ransakes vilkårlig i hjemmene sine med formålet å finne ”forbudt litteratur” eller bilder av Dalai Lama.

I boken ”Silenced- China´s Great Wall of Censorship” skriver du om kinesernes medieovervåkningssystem. Har du noe som helst tro på lemping på pressesensuren under OL?
– Kinas regjering har gått med på at utenlandske journalister skal få nett- og kringkastingssensuren midlertidig opphevet etter krav fra IOC og andre aktører innenfor idretten i de tre ukene OL vil vare. Etter OL tror jeg vi under ett vil se en helt motsatt utvikling.

Så, helt til slutt: hva mener du kan bidra til en løsning i situasjonen?
– Simpelthen en løsning som kan bidra til at alle parter blir fornøyd. Viljen må være tilstede hos begge parter til å inngå en dialog, særlig fra Beijings side i forhold til å forhandle med Dalai Lama. Inntil videre har ikke Kina villet forhandle eller inngå kompromiss. Linjen til Dalai Lama har ikke selvstendighet som formål, noe som har ført til kritikk fra mer radikale Tibet-forkjempere. Han tror på en middelvei, som innebærer kulturell autonomi og indre selvstyre. Hvis Kinas myndigheter vil tilfredsstille dette kravet så er det fullt mulig å finne en løsning.

Fakta
Navn:  Øystein Alme.
Født: 10.08.1960, i Hareid, Møre og Romsdal. Jobber og bor i Oslo.
Engasjement: Daglig leder i den systemkritiske radioen Voice of Tibet.
Ellers kjent som: forfatter og Tibet-forkjemper. Sammen med Morten Vågen skrev han boken ”Silenced- China’s Great Wall of Censorship”, som ble utgitt på forlaget Amaryllis i mai 2006.