– Ære å bli anerkjent

Tirsdag denne uken ble Oslos bys kultur- og kunstnerpris utdelt av ordfører Fabian Stang (H). Utdeling fant sted i Oslo Rådhus. Blant de stolte vinnerne var revygruppa Queendom (bildet).
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

– Dette er ikke bare en stor dag for vinnerne, men også for oss andre som har hatt gleden av å følge med disse kunstnere i mange år, innledet Stang.

Bankettsalen i Rådhuset var stelt til en fantastisk oase av mange forskjellige bord dekket til lunsj. Musikkinnslagene var ved den unge, begavete piansten og eleven ved musikklinjen ved Foss videregående skole, Matias Jentoft. Han underholdt gjestene med verker av Bach og Kvandal.

Bidrag
Oslos bys kunstnerpris på 40 000 kr tildeles personer eller institusjoner som gjennom sitt virke har bidratt til byens eller landets kunst- og kulturliv. Årets vinnere bestod av Jon Larsen (en gitarist og komponist), Javid Afsari Rad (musiker og kulturarbeider som Utrop tidligere har skrevet om i sin papirutgave), Bente Johnsrud (Oslo Internasjonale kirkemusikkfestival), Christopher Nielsen ( tegneserieskaper) og teatergruppen Queendom.

Fra venstre: Monica, Isabell, Hannah og Haddy. Asta var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Humor og samfunn
Queendom ble dannet i 1999. Gruppen består av fem norsk-afrikanske kvinner, Haddy Jatou N’jie, Hannah Wozene Kvam, Monica Ifejilika, Asta Busingye Lydersen og Isabell Dahlsveen Sterling.

Kultur- og utdanningskomiteen, som utpeker vinnerne, begrunner sitt valg med Queendoms gode arbeid med humor og revy, samt deres evne til å ta opp samfunnstemaer som rasisme og kvinnespørsmål.

Sang som takk
De fem kvinnene mottok prisen fra Stang i samlet tropp, og da de skulle uttrykke sin takknemlighet, tok de en litt uortodoks vei. De sang. Høyt. Og stolt.

– Det er veldig stas, sa Monica
– Dette er stort, og vi er stolte, stemte resten av jentene i.

Det er tydelig at de er glade for denne prisen:
– Det viser at vi er blitt anerkjent som artister, sa Haddy og gliste stort.

Jentene har som tradisjonen er, fått en innrammet pris, men straks kommer leder for komiteen, Knut Even Lindsjørn (SV) og lurer på om han ikke skal kanskje ordne med fem priser isteden.

– Det var et veldig fint forslag, sier Hannah.

Deres forestilling ” Integrert som faen“, som hadde premiere i 2005 har fått strålende kritikker fra mange ulike hold. Den tar for seg hvordan er det å være svart i et hvitt samfunn, om rasisme, om kvinnerollen og om skjønnhetsidealer.