Belønnet for reportasjer om de papirløse

0Shares
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Formålet med Menneskerettighetsprisens for journalistikk er å inspirere til undersøkende journalistikk om menneskerettighetsspørsmål og bidra til å avdekke brudd på menneskerettigheter. Det er Kultur- og kirkedepartementet som deler ut prisen.

«De papirløse» er en betegnelse på mennesker som bor i Norge uten lovlig opphold. De lever under jorden siden de ikke har lov til å oppholde seg i det offentlige. Disse mennesker får ikke dekket grunnleggende behov som mat, helse og et sted å bo. Barn som omfattes av dette har heller ikke tilgang til skoleplass, noe som strider mot FNs barnekonvesjon

Journalistene Reidun Samuelsen, Olga Stokke og Per Kristian Aales fant frem til disse menneskene og fortalte om deres virkelighet gjennom sine reportasjer som stod på trykk i november og desember i fjor.

Overveldet og stolte
– Vi er både overrasket og overveldet over å vinne denne prisen, sier Olga Stokke til Aftenposten.

– Og veldig stolte, føyer Samuelsen til.

Journalistene, som har erfaring fra saker som innvandring, asylpolitikk, menneskehandel og integrering, ønsket å fortelle historien til disse menneskene uten å ta stilling til norsk flyktning- og asylpolitikk.

– Dette er veldig forskjellige mennesketyper. Vi ville ha frem at dette dreier seg om mennesker, forteller Stokke til Aftenposten.

I sin begrunnelse for pristildelingen sier juryen at «[k]valiteten av et demokrati måles mot dets evne til å rette opp misforhold som journalistikken dokumenterer».