Mangfold og nasjonal hukommelse

Nasjonalbiblioteket ønsker mer kontakt med innvandrerorganisasjoner
Gunnhild Holmen
Latest posts by Gunnhild Holmen (see all)

Din bestemor var kanskje en av de første vietnamesiske båtflyktningene som kom til Norge, bestefar kom fra den pakistanske landsbygda for å arbeide her eller foreldrene dine flyktet fra Somalia – hvor kan du få vite mer om hvordan de ble møtt i sitt nye hjemland, hvilke vanskeligheter de hadde å stri med og ikke minst hvordan de hjalp seg selv? Stovner Somalisk ungdomsklubb, Unionen av Togolesere bosatte i Norge, Norsk-tyrkisk folkeunion og Den vietnamesiske Jente-volleyballklubben – det er mange slike foreninger som innvandrere driver i Norge. Ildsjeler legger ned et stort arbeid og gjør det enklere for mange å finne likesinnede, få hjelp og beholde kontakten med det opprinnelige hjemlandet. Disse innvandrerorganisasjonene publiserer brosjyrer, cd-er, flygeblader og plakater som forteller mye om deres aktiviteter og om dagliglivet til en rekke ulike minoriteter. Nasjonalbiblioteket ønsker å motta eksemplarer av alt materiale som innvandrerorganisasjoner publiserer.

Hvilket materiale?

Nasjonalbiblioteket sikrer alt materiale som er produsert for offentligheten i et tusenårsperspektiv. Med utgangspunkt i pliktavleveringsloven samler Nasjonalbiblioteket inn alt som blir publisert i Norge, uavhengig av materialtype og utgivelsesspråk: blant annet aviser, bilder, bøker, film og video, håndskrifter, kart, kringkasting, lydopptak, musikk, nettdokumenter, plakater, postkort, småtrykk og tidsskrift.

Hvorfor avlevere til oss?

Nasjonalbiblioteket skal være nasjonens hukommelse. Derfor er det viktig at samlingen gjenspeiler det multikulturelle samfunnet vi har i dag. Denne kulturarven vil vise senere generasjoner hvordan landet vårt var. Samtidig er Nasjonalbibliotekets samling sentral for forskningen. Dersom enkelte grupper ikke blir representert vil det danne et feilaktig bilde av samtiden. Alt materiale fra innvandrerorganisasjoner, laget for offentligheten, skal avleveres til Nasjonalbiblioteket, uansett hvilket medium det er utgitt på. Om det er en liten folder som blir trykt i fem eksemplar eller 1000 spiller ingen rolle. Nasjonalbiblioteket kan i noen tilfeller også gi støtte dersom avleveringen utgjør en svært stor kostnad for utgiver. Nasjonalbiblioteket vil i den nærmeste tiden henvende seg til innvandrerorganisasjoner med nærmere informasjon om pliktavlevering. 20. september arrangerer Nasjonalbiblioteket en åpen dag med en rekke kulturelle innslag og presentasjon av publikasjoner fra innvandrerorganisasjoner. Arrangementet har fått navnet Grenseløst nasjonalbibliotek. Her kan organisasjoner vise seg frem og alle kan gjøre seg kjent med Nasjonalbibliotekets tilbud. De som er interessert i informasjon om arrangementet kan ta direkte kontakt med Gunnhild Holmen [email protected]. Følg med på www.nb.no for nærmere program.