IMDi milevidt foran UDI

Antall medarbeidere i UDI vil i løpet av 2008 passere 1000. I ledergruppen er andelen 1,6 prosent innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn. Hos IMDi er tallet 36 prosent. – Ansettelser må ikke få preg av å være “alibier”, sier Dyveke Hamza i IMDi.
Khalid Maimouni
Latest posts by Khalid Maimouni (see all)

– Det kan se ut som terskelen er noe høyere blant innvandrere til å søke på lederstillinger. Vi har ikke gjort noen analyse av det, men vi ønsker allikevel å sette i verk tiltak som stimulerer personer som allerede er ansatt hos oss til å søke på lederjobber. Jeg tror det er viktig nå å fokusere på dem.

Samtidig vil vi jobbe med å bevisstgjøre ledergruppen i forhold til mangfoldsrekruttering, understreker HR-rådgiver i UDI, Marianne Ecker. Innvandrere fra ikke-vestlige land er underrepresentert i nøkkelposisjoner i alle statlige virksomheter. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) utgjør unntaket. Ved inngangen til 3. kvartal i 2008 hadde 50 av IMDis 177 ansatte innvandrerbakgrunn, det vil si en andel på 28,2 prosent.

To fallgruver

Osmund Kaldheim, direktør i IMDi ser to mulige fallgruver. – Det kan være vanskelig å rekruttere lederemner med innvandrerbakgrunn fordi man ikke gjennomfører målrettede tiltak. Da kommer man inn i en negativ sirkel. Man får få søkere, søkerne blir kanskje dårlig behandlet, og man vil åpenbart sitte igjen med få gode og kvalifiserte søkere. Da er det lett å si at det fins ingen som er gode nok. Man bekrefter for seg selv det man allerede trodde og gir opp.

– Den andre fellen er det jeg kaller ”alibifellen”. Man ansetter én for å få et alibi. Man ansetter ikke kompetanse og alle skjønner at vedkommende er et alibi. Og den første som skjønner det er alibiet selv. Da blir jo vedkommende en ambassadør for at dette er feil sted å være og slutter som regel ganske fort. Det er ikke slik man skaper rollemodeller, konstaterer Kaldheim.

Talentutvikling

Dyveke Hamza er leder for Arbeid og kvalifisering, IMDi og er én av fem ledere med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn i IMDi.

– Vi har i dag en del prosjektledere og fagspesialister med innvandrerbakgrunn i IMDi som får utviklet sine lederegenskaper gjennom prosjektoppdrag som igjen styrker deres mulighet for å søke på lederstillinger. Det handler ikke bare om rekruttering, men like mye om talent- og lederutvikling. – Ledere i næringslivet og spesielt i statsforvaltningen må vite hvorfor de skal rekruttere mangfoldig. Det er viktig at mangfold på arbeidsplasser ikke blir et ”pliktløp”, da dette kan bidra til å undergrave eventuelle positive effektene av kvoteringstiltakene, sier Hamza.

Daværende arbeids- og inkluderingsminister utfordret 26 statseide bedrifter, som blant annet Vinmonopolet, NRK og NSB, til å rekruttere flere ledere med innvandrerbakgrunn i 2008. Hamzas avdeling i IMDi følger opp bedriftene i dette arbeidet. Hun minner om at staten har som ambisjon å gå foran som et godt eksempel. Da er det lettere å oppfordre kommuner og næringslivet til å bli bedre på rekruttering av ledere med innvandrerbakgrunn.