Staten er blendahvit

Den norske staten har nesten ingen ledere med ikke-vestlig bakgrunn. Kun 2,8 prosent av de ansatte i statsadministrasjonen har ikke-vestlig innvandrerbakgrunn.
Khalid Maimouni
Latest posts by Khalid Maimouni (see all)

Innvandrerbefolkningen utgjør 9,7 prosent av befolkningen. Det vil si at det bor 460 000 innvandrere i Norge. 74 prosent av disse har ikke-vestlig bakgrunn. Men i oktober 2006 hadde bare 2,8 prosent av de ansatte i statsadministrasjonen ikke-vestlig innvandrerbakgrunn.

På ledernivå ser det enda mer dystert ut. I samtlige statlige virksomheter er det tilnærmet ingen ledere med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn. Unntaket er Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) som kan skilte med en andel på hele 35,7 prosent av ledergruppen med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn. Det vil si 5 av 14 ledere.

UDI nest best med én
Utlendingsdirektoratet (UDI) er nest best med sine skarve 1,6 prosent. Det er bare én av 60 ledere. UDI ble opprettet i 1988, mens IMDi så dagens lys først i 2006.

– Det lave tallet på ledere i statlige virksomheter skyldes nok en kombinasjon av holdninger og kvalifikasjonskrav. Dessverre er det slik at når man rekrutterer folk, er det lett å velge dem som er mest lik en selv. Dette fenomenet møter innvandrere i arbeidslivet. Når det gjelder departementene er det slik at det her ofte kreves juridisk eller samfunnsfaglig utdannelse. Slik utdannelse begynner nå å bli mer populært blant innvandrerbefolkningen, og da vil vi også få inn flere ikke-vestlige innvandrere i lederstillinger, sier statssekretær Wenche Lyngholm i Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD).

– Vi skulle gjerne hatt flere ansatte med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn i hele staten, også i departementene. Heldigvis øker antallet nå på grunn av den vellykkede ordningen med at alle kvalifiserte søkere med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn blir kalt inn til intervju. En tredjedel av disse får jobben de søker på, hevder hun.

Ifølge regjeringens handlingsplan for økt inkludering av innvandrerbefolkningen i arbeidslivet skal Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) jobbe med aktiv rekruttering av personer med innvandrerbakgrunn til statsforvaltningen. Dette har ikke resultert i en eneste leder med ikke-vestlige innvandrerbakgrunn i ledergruppen i AID.

– Terskelen for å rekruttere varierer fra virksomhet til virksomhet. Det er en naturlig utvikling. Men har man ambisjoner om å jobbe som leder i noen av de statlige virksomhetene så må man ha en jusseksamen eller doktorgrad. De fleste som kom hit som ikke-vestlige innvandrere hadde ingen høyere utdannelse. Men det er først og fremst etterkommergenerasjonen som er interessant her. Og det er de vi må måle suksessfaktoren på. Hvis vi fortsatt er her om 15-20 år, da har vi mislyktes. Det gjelder å ha en aktiv politikk overfor dem som er født og oppvokst her, og som har valgt å ta en høyere utdannelse som er egnet for offentlig sektor, uttaler Lubna Jaffery Fjell, politisk rådgiver for arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Moderat og radikal
1. januar 2008 startet forsøksprosjektet med moderat kvotering av innvandrere ved ansettelser i 12 statlige virksomheter. Bakgrunnen for prosjektet er at arbeidsledigheten for personer med innvandrerbakgrunn fortsatt er mer enn tre ganger så høy som for befolkningen ellers i landet.

Kvoteringen er ”moderat”, ifølge departementet. Men i brevet som er gått ut til de 12 statlige virksomhetene om ordningen, er kvoteringen definert slik: ”den lokale arbeidsgiveren gjennom positiv særbehandling … kan ansette en søker med innvandrerbakgrunn, selv om vedkommende ellers ville blitt rangert etter den best kvalifiserte søkeren”.

– For noen kan dette virke som en radikal kvotering?

– I ettertid ser jeg at formuleringen er litt upresis og egnet til å misforstås. Det skulle ha stått «med tilnærmet like» kvalifikasjoner. For det er aldri sånn at to søkere har helt lik kompetanse. Radikal kvotering er å tilsette nummer to selv om bare nummer en er kvalifisert. Men det er moderat, ikke radikal kvotering vi skal prøve ut, sier ekspedisjonssjefen i FAD.

 

Moderat kvotering

 

Moderat kvotering av en søker med innvandrerbakgrunn betyr for det første at han eller hun må være blant de beste søkerne. Hvis det er tre søkere som ligger svært tett i kvalifikasjoner og en søker med innvandrerbakgrunn er blant disse, vil han eller hun kunne innstilles.

Følgende statlige virksomheter deltar i prosjektet “Moderat kvotering”:
(Andel ikke-vestlige ledere i ledergruppen i prosent)

1. Arbeids- og inkluderingsdepartementet (0)
2. Utlendingsdirektoratet (1,6)
3. Arbeidstilsynet (0)
4. Arbeids- og velferdsdirektoratet (0)
5. Statsbygg (0)
6. Forsvarsbygg (0)
7. Husbanken (0)
8. Departementenes Servicesenter (0)
9. Oljedirektoratet (0)
10. Nasjonalt Folkehelseinstitutt (0)
11. Sosial- og helsedirektoratet (0)
12. Politidirektoratet (0)