Utviste nektes innreise til hjemlandet

Norske myndigheter tvangsutsender personer som ikke har lovlig opphold. Hjemlandet varsles ikke om returen. Etter ni år i Norge måtte Ali-Issak Bashir (45) snu på grensen til Somaliland i Nord-Somalia. Hittil i år er 16 personer nektet innreise i det landet norske myndigheter forsøkte å sende dem til.

En tirsdagsmorgen i midten av april i år hamrer det på døra til rommet hvor Ali-Issak Bashir bor sammen med to andre beboere på Hobøl asylmottak i Østfold. Klokka er rundt 09, og Bashir ligger i sengen og sover. Halvveis i svime tusler han mot døren. Idet han åpner, registrerer han at den eller de som banket på, har stukket en nøkkel i døra. Det er politiet. De spør om han er Ali-Issak Bashir. Han svarer bekreftende, og får beskjed om at han må følge med dem til Trandum.

Tilbudt penger
Dagen etter befinner han seg sammen med fire sivile politifolk og to andre somaliere ombord i et fly med kurs for Kenya. Fremme på flyplassen i Nairobi blir Ali Bashir vitne til hektisk telefonaktivitet blant de sivile politibetjentene.

– De snakket mye i telefonen og med kenyanske politifolk. Det ser ut som forhandlinger. Så ser jeg at en av de norske politibetjentene gir penger til en av de kenyanske politimennene. Deretter blir jeg ropt bort til dem. Den kenyanske politimannen spør meg på engelsk hvor i Somalia jeg kommer fra. Jeg svarte at jeg kommer fra Sør-Somalia. Så spør den kenyanske politimannen om jeg kan reise til Sør-Somalia dersom jeg får penger, mens de norske politifolkene står og lytter. Jeg nekter. I Sør-Somalia er det bare krig og kaos, forteller Bashir.

Samme kveld returnerer hele følget på sju personer til Norge. På flyplassen fikk de norske politifolkene melding om at myndighetene i Somaliland nektet å ta imot de tre somalierne.

To klaner
Ali-Issak Bashir kom til Norge i 1999. Han rømte fra det han karakteriserer som et helvete med borgerkrig og sult. Han fikk oppholdstillatelse, studerte, jobbet og hadde livet under kontroll. Problemene startet da han etter tre år søkte om familiegjenforening. Bashir ble innkalt til politiet, som lurte på hvilken klan han hadde tilhørt i hjemlandet. Bashir forklarte politiet at han tilhørte to forskjellige klaner. – Det er ikke uvanlig å tilhøre to klaner i Somalia, selv om det ikke virker logisk her i Norge, sier han.

Smertefull beskjed
Han endret forklaring da han skjønte at politiet ikke trodde ham. Han sa at han tilhørte samme klan som sin halvbror, som også bor i Norge. Dette stemte ikke. – Jeg ønsket ikke at broren min skulle få problemer på grunn av meg, forklarer han.

Den uriktige opplysningen ble avslørt, og all offentlig støtte til Ali ble stanset. Han fikk beskjed om at han måtte forlate landet. I desperasjon setter Ali Bashir seg på bussen til Sverige. Der blir han i seks måneder før svenske myndigheter sender ham tilbake til Norge. Etter litt frem og tilbake, ender han opp på asylmottaket i Østfold.

Usikker tilværelse
I dag lever Ali Bashir en omflakkende tilværelse. Han bor og spiser hos venner. Økonomien er dårlig. Innimellom blir det noen spillejobber med bandet Samadoon, men fremtiden i Norge er høyst usikker. Politiet vil ikke gi ham arbeidstillatelse, og han frykter at han på nytt skal bli forsøkt tvangsutsendt.

– Jeg synes det er urettferdig at jeg skal bli sendt tilbake etter å ha vært ni år i Norge. Men Somalia er fortsatt hjemlandet mitt. Dersom det blir ro og fred, reiser jeg tilbake frivillig. Men jeg tror det blir lenge til, sier Bashir.

I Etiopa og Somalia har Ali Bashir til sammen 15 barn som er avhengig av at faren sender penger. Det blir det lite av nå.

– To identiteter
Ifølge UDI ble Ali-Issak Bashir utvist allerede i 2002 for angivelig å ha oppgitt to forskjellige identiteter. I 1998 skal Bashir ifølge UDI ha søkt om familiegjenforening med kona i Norge under navnet ”Muhammed Ali”. Søknaden ble innvilget, og året etter kom han til Norge. Ikke lenge etter ankomsten til Norge mener UDI at han søkte om asyl med sin nåværende identitet. Han skal videre ha fått oppholdstillatelse som Ali-Issak Bashir.

Etter det Utrop erfarer var det den norske ambassaden i Nairobi som tipset UDI om at Ali-Issak Bashir kan ha oppgitt to forskjellige identiteter til myndighetene.

Etter det Utrop kjenner til, skal bakgrunnen for tipset være at en kvinne som søkte familiegjenforening med Ali-Issak Bashir, pekte på et foto av Muhammed Ali. Hun søkte familiegjenforening ved den norske ambassaden i Kenya, og ble da forelagt en del fotografier med spørsmål om hvem som var mannen hennes.

Siden myndighetene mente å vite at Ali-Issak Bashir hadde løyet om identiteten og gitt falsk forklaring under asylintervjuet, ble han utvist. Ali-Issak Bashir stiller seg uforstående til påstandene om at han skal ha oppgitt to forskjellige identiteter til norske myndigheter.

For farlig for FN
Sosialantropolog og Somalia-ekspert Jan M. Haakonsen sier situasjonen i Somalia har vært usikker og ustabil i 20 år. FN har ikke noen medarbeidere stasjonert i landet, fordi de anser det som for utrygt.

– NRK beskrev tidligere i år Sør-Somalia som verdens farligste land, og mange er nok enige i det, sier han.

Ifølge Haakonsen er to tredjedeler av befolkningen i hovedstaden Mogadishu på flukt på grunn av de stadige trefningene mellom islamistiske geriljagrupper og tropper fra det midlertidige regimet.

Dette er saken på lettnorsk

Norske myndigheter sender ut personer som ikke har oppholdstillatelse i Norge. De varsler ikke hjemlandet. 16 personer fikk ikke reise inn i det landet de ble sendt til. Ali-Issak Bashir og to andre somaliere ble sendt med fly til Kenya. Fire norske politifolk fulgte dem til Nairobi. Bashir sier at en norsk politimann ga penger til en kenyansk politimann på flyplassen. Han sier at politiet ville betale han for å reise til Sør-Somalia, men han ville ikke reise fordi det var for farlig. Informasjonssjefen i Politiets Utlendingsenhet (PU), Roar Hanssen, sier at dette ikke er riktig.

De tre somalierne og politifolkene reiste tilbake til Norge fordi myndighetene i Somaliland ikke ville la dem komme inn i landet.

Bashir kom til Norge i 1999. Han fikk oppholdstillatelse, studerte, jobbet og levde bra. Etter tre år søkte han om familiegjenforening. Han forklarte til politiet at han kom fra to forskjellige klaner i Somalia.

Politiet trodde ikke på han, og Bashir forandret forklaringen sin. Han sa at han kom fra samme klan som halvbroren sin i Norge. Dette var ikke sant, og politiet oppdaget det. Bashir fikk beskjed om å reise fra Norge. I dag bor han hos venner. Økonomien er dårlig, og fremtiden er usikker. Politiet vil ikke gi ham arbeidstillatelse. Han er redd for han skal bli sendt ut av landet igjen.

UDI sier at Ali-Issak Bashir søkte om familiegjenforening med navnet “Muhammed Ali”. I 2002 ble han utvist fordi han har brukt to forskjellige navn. Men Bashir sier at han ikke har brukt to forskjellige navn. I 2008 er 16 personer stoppet på grensen. Roar Hanssen i PU forteller at noen ganger blir folk stoppet på grensen, andre ganger får de reise inn. PU har sendt 1600 personer ut av landet i 2008.

Vanlig at hjemlandet ikke varsles

Politiets Utlendingsenhet (PU) ønsker ikke å informere hjemlandet når personer uten lovlig opphold i Norge blir tvangsutsendt. PU avviser at de forsøkte å bestikke kenyansk politi da Ali-Issak Bashir ble nektet innreise til Somaliland.

Av Kjetil Hegna

– Ingen av de tre somalierne som skulle returneres, var noen gang i kontakt med kenyansk politi på flyplassen i Nairobi. De norske politifolkene var selv knapt i kontakt med kenyansk politi der, sier Informasjonssjef Roar Hanssen i Politiets Utlendingsenhet etter å ha snakket med en av politifolkene som var med på turen. – En av somalierne kan ha vært i kontakt med vaktpersonell på flyplassen i Kenya, sier Hanssen, som avviser på det sterkeste påstandene om at det skal ha funnet sted noen pengeoverrekkelse.

Ukjent opphav
– Hvem ga PUs folk beskjed om at disse tre somalierne ikke kom til å bli akseptert ved innreise til Somaliland? – Beskjeden våre folk fikk da de kom til Nairobi, var at disse personene ikke kom til å bli akseptert ved innreise. Av politioperative hensyn kan jeg ikke gå nærmere i detalj på hvem denne beskjeden kom fra, svarer Hanssen.

Reise alene
Planene var at somalierne skulle fly alene fra Nairobi til Somaliland. Det er vanlig praksis å ikke følge tvangsutsendte hele veien tilbake til det landet norske myndigheter ønsker å sende dem til. – PU er ansvarlig for hjemreisen helt til det stedet man kjøper de siste billettene for innreise. I mange tilfeller er det ikke nødvendig å følge helt frem, sier Hanssen.

Varslet ikke
Ifølge informasjonsansvarlig i PU aksepterer myndighetene i Nord-Somalia at Norge returnerer personer så lenge norsk politi har utstyrt dem med samme type reisedokumenter som EU benytter. – Av hensyn til den som skal returneres, ønsker vi ikke å informere hjemland om at vi returnerer en person som har oppholdt seg ulovlig i Norge. Dette gjelder også Somalia, sier Hanssen.

Ujevn praksis
16 personer er hittil i år nektet innreise i det landet de er forsøkt transportert til. – Det hender noen ganger at grensekontrollen avviser personer vi forsøker å sende hjem. Det er vanskelig å vite hvorfor dette skjer, for det som aksepteres noen ganger, blir ikke akseptert andre ganger, sier Hanssen. PU skal så langt i år ha sendt ut rundt 1 600 personer.

Ingen kommentar
Utrop tok kontakt med Justisdepartementet for en kommentar, men de henviste til Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) med begrunnelse i at politiet iverksetter vedtak fra etater underlagt AID. Men AID ville ikke uttale seg. De mente at Justisdepartementet var rette instans til å kommentere at tvangsutsendte personer må snu på grensen til hjemlandet, og at det ikke er vanlig å varsle hjemland om tvangsutsendelser.