Ali Farah slår tilbake

I en kronikk i magasinet, Ny Tid, skriver Ali Farah et tilsvar etter at ambulansesjåføren, Erik Schjenken stod fram i A-Magasinet forrige fredag og fortalte sin versjon av hva som skjedde i Sofienbergparken for ett år siden.
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

I sitt innlegg skriver Farah at «Schjenken fremstår som en selvopptatt mann som leker russisk rulett med livet til andre mennesker og familier. Nå som du nesten er i garnet, så prøver du å framstå som offer».

Farah mener Schjenken bør manne seg opp og innrømme for både seg selv og andre at han ikke bare gjorde en feil, men også innse at han oppførte seg svært dårlig den sommerdagen i parken. Videre snakker Farah om hva feilen til Schjenken og hans partner kunne ha ført til, når han skriver «du gjorde flere fatale feil som kunne ha kostet livet mitt». Farah sier at selv om Schjenkens leger mener han ikke har det bra, kan det ikke være Farahs familien som ber om unnskyldning.

I samme innlegget tar Farah et kraftig oppgjør med det han opplever som rasisme i system i det norske samfunnet og i Vesten. Han skriver ««White trash democracy» er et papirhelvete som dere kaller sosialdemokrati. Et sosialdemokrati som skal innebære rettssikkerhet. Men som jeg og mange av mine brødre og søstre vet ikke gjelder for oss.». Farah mener undertrykkelse som mange mennesker med mørk hud opplever stammer fra kolonitider, noe som igjen kommer til synet når «dere prøver fortsatt å bagatalisere våre følelser når vi ytrer at gamle koloniers sønner og døtre må slite mer enn de som har europeisk og nordamerikansk identitet og opprinnelse».

Schjenken og advokaten Bjørn Rudjord har avslått å skrive et innlegg eller bli intervjuet om denne saken.
– Innlegget til Ali Farah er holdt i en form som gjør det umulig å forholde seg til, skriver Rudjord i en e-post til Ny Tid.

Til Aftenposten uttrykker leder for Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli sin forståelse for Farahs innlegg, men samtidig sier at innlegg er problematisk.

– Jeg forstår følelsene, men jeg tror ikke Farahs kritikk fremmer saken. Det som skjedde var feil og diskriminerende, men jeg forstår Schjenkens frustrasjon ved å bli hengt ut som rasist i en så profilert sak, sier hun til Aftenposten.