Pengemangel gir utsatt moské-åpning

Islamic Cultural Centre har måttet utsette åpningen av den nye Grønland-moskéen grunnet pengemangel og trøbbel med fremdriften. Etter å ha møtt byggledelsen håper foreningen imidlertid på fortgang.

Foreningen startet byggingen av sin nye moské på Grønland høsten 2006. Byggingen har gått tregt siden den første entreprenøren klarte ikke å levere etter avtale. Etter at en ny entreprenør, JASA Construction, tok over, økte byggekostnadene til 62 millioner kroner. Byggeprosjektets opprinnelige entreprenør trakk seg etter at senteret ikke godtok kravet om forskuddsbetaling.

Utfordrende prosjekt

Selv om alle involverte parter jobber hardt for å klargjøre moskeen i løpet av senhøsten, mangler likevel ICC fremdeles sju millioner kroner for å få dette i havn, siden utlån med rente (ribah) er forbudt i islamsk praksis. Nå er menigheten helt
avhengige av donasjoner for å kunne bli ferdige og flytte inn.

Steinar Bjerkli, anleggsleder i JASA, og ansvarlig for byggingen av moskéen, sier til Utrop at man ennå ikke helt vet når man regner med å bli ferdige.

– Her og nå kan ikke jeg gi en konkret dato. Mitt tips er en gang i løpet av de neste fire ukene. Vi er fullt klar over at prosjektet har vært en skikkelig utfordring.

Tror du kostnadene vil øke ytterligere?

– Jeg sitter ikke med de helt nøyaktige tallene, det er Islamic Cultural Centre som har oversikten, så det kan ikke jeg kommentere, påpeker han.

Utsatt: ICC vet ennå ikke eksakt dato for åpning av den nye moskeen på Grønland. Pengemangel er noe av forklaringen.

Vanskelig å planlegge

Utrop snakket med talsperson Ikhlaq Ahmed i Islamic Cultural Centre (ICC)
kort tid etter at ICC hadde hatt et oppklaringsmøte med byggeledelsen.

– Vi var nødt til å sitte sammen og se nærmere på fremdriftsplanen og ta
avgjørelser rundt noen branntekniske spørsmål. Som følge av dette skal det
lages en ny fremsdriftsplan, sier han.

– Vil dette si at ICC nå har en dato for åpningen av moskéen?

– Foreløpig vil jeg si at vi kanskje kan få det til i slutten av året. Vi vet ihvertfall at vi ikke vil få det til i november, og har av erfaring lært at vi ikke kan planlegge ut fra datoer alene.

Har møtt forståelse

Jamil er takknemlig for bidragene som har kommet inn, både fra muslimer og ikke-muslimer i Norge. Å bygge moské uten hjelp av vanlige rentelån har vært tøft.

– Folk har vist forståelse. Både byggeledelse og entreprenørene som vi har engasjert nå har prøvd å gjøre sitt beste. Det viktigste nå er å se fram mot sluttresultatet vi får til.