Dansegruppe utenom det vanlige

Tabanka Crew en danse- og showgruppe på 35 medlemmer med bakgrunn fra 24 land. Deres mål er å trollbinde publikum med framvisninger av karibisk og afrikansk dans. De er Nordens største Soca-Dancehall Ensemble, og benytter seg av anerkjente teknikker innenfor disse stilformene.
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Gruppen ble grunnlagt i fjor høst og har vokst siden. Selv om showgruppen teller nokså beskjedne 35 medlemmer, sier lederen Thomas Prestø til Utrop at sammen med 11 instruktører lærer crewet opp til 2000 elever i året.

I Tabanka Crew lærer man mer enn bare dansteknikker.

– Her lærer vi om historie, kultur, selvkontroll og ferdigheter som er viktig i livet, sier han.

Prestø sier gruppen i tillegg lærer mer om samhold, hvordan man oppfører seg i grupper og hvordan en organisasjon er strukturert.

Dansere i Tabanka Crew viser sine ferdigheter under en filming av gruppens promovideo. Foto: Tabanka Crew

Tabanka Crew har for øvrig ingen offisiell aldersgrense, men har i praksis satt grensen til13 år for å kunne utvikle en viss modenhet til det som kreves fysisk og psykisk for å være en del av en slik gruppe.

Drømmer om eget show

Crewet trener minst 12 timer i uka og har undervisning over hele Norge. I 2007 hadde de over 80 forestillinger, men Prestø drømmer om å sette opp et eget produsert show på deres egne premisser hvor deltagere kan vise sine talenter innen skuespill, dans og sang.

– Vi har så mange talentfulle mennesker som Norge ikke får oppleve fordi ingen tør satse på dem, og det er trist, sier han.

Han mener det er viktigere og mer naturlig å lage et stykke om deltageres liv enn for eksempel å gjøre om et Ibsens stykke til noe mer urban.

– På denne måten kan Norge bli bedre kjent med våre medlemmer ut fra hva de har selv lyst til å fortelle, sier Prestø.

Tabanka Crew fikk 20 000 kroner  fra Mangfoldsåret 2008, men Prestø sier at beløpet var for lite til å dekke kostyme til alle de 35 medlemmene.

Men crewet klarer seg fint for tiden fordi de får inntekter fra showene og i tillegg har samarbeidspartnerne tro på gruppen og det de holder på med.

– Vi får for eksempel leie treningsstudio gratis av «Circle», det Norske hip hop huset, fordi vi ikke hadde klart noe husleie, sier Prestø.

Se mer av crewet her!

Fakta

– Grunnlagt høst 2007
– Tabanka kan bety to ting: kjærlighetssorg eller at det motsatte kjønn er trollbundet av det andre på Trinidad og Tobagos språk (Caribbean Hindustani)
– Tabanka spesialiserer seg i danseteknikker innenfor sjangrene; soca, dancehall, reggae, calypso, tradisjonell karibisk/afro-amerikansk mfl.
– Tilbyr forskjellige opplegg (skreddersydd, ferdiglagde pakker, danseundervisning mfl).
– 35 dansere med bakgrunn fra 24 land på alle kontinenter
– Jobber mot rasisme, diskriminering og andre former av respektløshet
– Har medvirket i musikkvideoer